Durio zibethinus, наричан и bhijikalentek е плод, който се счита за деликатес в Югоизточна Азия. Дуриан това е думичката, която се използва в България. В специалните магазини може да се открие в периода от април до началото на август.
Приятен вкус – АДСКА миризма!
„Сърби, боли, драго ми е“ – тази българска поговорка може да изникне в главата ви, ако решите да опитате този плод. И ще е напълно логично. Дурианът има приятен, макар и странен вкус, но миризмата му е нещо средно между мръсотия от канал и разлагащо се месо. Други го определят като микс от токсичен газ и скункс. Дурианът определено е специфичен – или го обичаш, или го мразиш и не можеш да преглътнеш повече от 2 хапки от него. Ароматът е толкова силен и неприятен, че в някои страни дори е забранено да се сервират в местата за хранене и да се превозват с обществения транспорт. В Тайланд обаче нямат никакъв проблем с този плод. – хапват си го спокойно както хората, така и слоновете. Последните дори го обожават.
На вкус дурианът е нещо средно между сирене, лук и чесън. Интересна комбинация, нали? Доста необичайна за българските сетива. Това са усещания, които бихме свързали повече с основно ястие, отколкото с плод. Но екзотичният плод предлага именно това. Някои пък го оприличават на амоняк и яйчен жълтък.
Дурианът може да достигне дължина до до 30 см, диаметър 15 см и тегло до 4 кг. Покрит е с дебела кожа с остри бодли. Кората е зелена или кафява, а вътрешността жълта или червена.
Как се яде дуриан?
# Използва се като подправка за ястия с ориз или като плънка за ястия с тесто.
# Дава допълнителен вкус на кремове, сладоледи и конфитюри.
# Семената му се хапват печени. Те са ценен източник на протеин.
# След като се отстранят бодлите, кожата на плода се използва за вплитане в различни тъкани, от които се правят покривки и килими.
# Заради особеностите на вкуса, дурианът се консумира суров, като се поръсва с черен пипер и сол.
Защо да си го причиняваме?
Дурианът е наричан кралят на плодовете.
Той е една от суперхраните.
Богат е на манган, калий и витамин В6.
Месото му изобилства от витамин С.
Дурианът е особено полезен за имунната система.
Съдържа каротиноиди, полифеноли и флавоноиди, което го прави много полезен за кожата и очите.
Понижава холестерола.
Стимулира производството на здрави клетки, когато организмът се бори с раковите.