Те са мекички отвътре, с пурпурен цвят и с форма на конус. Името им идва от формата -  cuberdon, което означава "малък нос". Тези бонбони не са шоколадови и според някои хора дори са с неугледен външен вид. Ядат се по специален начин. Отхапвате острия връх и внимавате течният център да не капне върху дрехите ви. Традиционният вкус е малина. Отскоро се правят и с вкус и аромат на ябълка. Бонбоните са доста сладки, съдържат захар, арабска гума, желатин и плодов аромат.

Снимка: Istock.com

Историята на бонбоните също е доста интересна. Преди 150 години един фармацевт в Гент се опитва да създаде нова форма на лекарство. Стига до там, че сместа неочаквано се втвърдява за една нощ и вместо лекарство, се получава бонбон. Рецептата е предадена на Antoine Geldhof, който работи активно по нея около 1950 година. 

Снимка: Istock.com

В началото занаятчийските бонбони се правели само в ограничени партиди. Използвали се еднократни дървени форми, в които бонбоните стояли по 7 дни. Срокът на годност на тези бонбони е едва осем седмици. Тази малотрайност ги прави трудно откриваеми в други държави. Затова, ако идете в Белгия, непременно ги опитайте.  Цената им е 4 евро за 13 броя. Белгийците знаят защо!

Снимка: Istock.com