.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Жените са по-щастливи без съпруг или деца

Евгений Милов | преди 12 седмици
Жени
Снимка: iStock
Пол Долан - професор по поведенчески науки и експерт по щастието - казва, че традиционните стандарти за успех вече не важат

Вероятно сте го подозирали, но сега науката го потвърждава - неженените и бездетни жени са най-щастливата подгрупа от населението. И е по-вероятно да живеят по-дълго от връстничките си, които са женените и имат деца, твърди експерт по щастието.

Пол Долан, професор по поведенчески науки в Лондонското училище по икономика, заявява по време на "Hay Festival", че последните данни сочат, че традиционните стандарти, използвани за измерване на успеха, не корелират със щастието - особено брака и отглеждането на деца.

"Женените хора са по-щастливи от други подгрупи от населението, но само когато партньорът им присъства в стаята, когато ги питат колко са щастливи. Когато партньорът не присъства - са адски нещастни", коментира той.

И допълва: "Ако сте мъж, определено трябва да се ожените; ако сте жена, не се безпокойте".

Жени
Снимка: iStock

Мъжете извличат ползи от брака, защото "се успокояват", казва Долан. "Поемат по-малко рискове, печелят повече пари в работата и живеят малко по-дълго. От друга страна, жената трябва да се примири с това, че ще умре по-рано, отколкото ако не се е омъжила", заявява специалистът.

Най-здравословната и най-щастлива група сред населението са жените, които никога не са женени или имат деца", отсича професорът.

Бракът при жените на средна възраст същевременно води до по-висок риск от физически и психически заболявания, отколкото при несемейните дами.

Въпреки ползите от безбрачен и бездетен начин на живот за жените, Долан казва, че битуващото разбиране, че бракът и децата са признаци на успех, означава, че обществената стигма може да принуди някои самотни жени да се почувстват нещастни.

Жени
Снимка: iStock

"Виждате жена на 40 години, която никога не е имала деца, и си казвате: „Какъв срам, нали? Може би един ден ще срещне подходящия мъж и това ще се промени.” Не, може би тя ще срещне неподходящия мъж и това ще се промени. Може би ще срещне мъж, който я прави по-малко щастлива и здрава, и ще умре по-рано", казва Долан.

Повече по темата от Пол Долан можете да прочетете в новата му книга "Щастие въпреки всичко" (Happy Ever After).

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?