Как разводът ще се отрази върху психиката и живота на децата ни? Въпрос, който вълнува и безпокои всеки един родител, изправен пред дилемата да се раздели или не със своя партньор. В крайна сметка, оказва се, че конфликтните ситуации и честите спорове между родители, на които децата стават неволни свидетели, може да нанесат много по-голяма психологическа травма върху мъниците, отколкото раздялата между родителите им. Въпреки това разводът е сериозен и труден преходен етап, свързан с дълбоки емоционални сътресения у децата. Ето защо, когато у двама души окончателно назрее решението да се разделят, те трябва да подходят с изключително внимание и специално отношение към децата си. Ето пет съвета от психолозите, които определено биха били от полза за всеки един родител и неговото дете, оказали се, волю-неволю, в тази деликатна ситуация:

1. Не стигайте до спор пред съда. Изберете предварителното извънсъдебно споразумение

В защита интересите и психиката на децата Законът е дал възможност родителите да се споразумеят преди развода по всички важни въпроси, касаещи неговото бъдеще. По-добре е в предварително споразумение вие да сте тези, които ще решите размера на издръжката, подялбата на имуществото и т.н. Не предоставяйте решението на такива важни въпроси на Съда. В противен случай това може сериозно да рефлектира върху психиката на детето и да го обърка. Затова, въпреки недоразуменията и споровете помежду ви, се опитайте да стигнете до някакво компромисно решение. Знайте, че това го правите в името на децата.

Кога да кажем на децата за развода? >>

 

2. Изолирайте вашите деца от драмата

Не допускайте децата ви да стават преки свидетели на ваши лични спорове, драми и кавги. Никога не говорете на децата си лошо за другия му родител и ваш бивш партньор. Каквито и огорчения да сте преживели, той все пак е негов родител и никой няма право да настройва децата срещу собствената му майка или баща. Това само може да навреди на неговата психика, на отношението му към брака и дори сериозно да рефлектира върху неговия бъдещ живот.

Детската психика при развод >>

 

3. Не пренебрегвайте ролята на добрия психотерапевт

Няма нищо срамно от това да заведете детето си при опитен специалист, който най-добре и обективно ще подходи към ситуацията, в която детето се е оказало. Именно добрият психолог е този, който без да накърнява доброто име на двамата родители, подхождайки професионално, ще намери начин най-деликатно да обясни на детето необходимостта от раздялата между родителите му. Би било хубаво, също така, и самият родител да се опита да влезе в ролята на терапевт, да обясни по възможно най-фин и безболезнен начин на детето си ситуацията, в която се намира, да го увери, че раздялата на родителите му не означава, че те ще спрат да се виждат, да го обичат и да се грижат за него, както винаги са го правели.

Щастливо детство? Развод! >>

 

4. Не се занемарявайте

Грижете се за себе си. Отделяйте време, в което да се поглезите. Запишете се на йога. Отидете заедно с малчугана на кино или друго забавно за него мероприятие. Едно такова решение, като развода, може да изправи всеки един родител пред сериозен емоционален дисбаланс. Не позволявайте стреса да надделее, а намерете начин за неговото разтоварване. Децата притежават изключително тънък нюх и лесно могат да доловят и почувстват вашето душевно състояние.

Децата и раздялата на родителите >>

 

5. Постоянно общувайте с децата си. Разводът не е тяхна вина!

Това е най-важното правило и никога не го подценявайте! Децата нямат вина, че родителите им не искат да живеят заедно. Това обаче съвсем не означава, че те не няма да общуват помежду си. Ето защо намирайте време и възможност да се събирате всички заедно. Ако нямате възможност за чести срещи, то давайте достъп на други родител да вижда детето си при всяка възможност и колкото се може по-често. Това безспорно ще помогне на детето да преживее по-леко и безболезнено промяната в живота си.

Намалете опасността от развод >>