Животът сред дървета, растения, цветя и зеленина може да изпълни живота ви с красота и хармония. Но ако сте жена, това също може да ви помогне да сте по-здрави и да живеете по-дълго.

Резултатите от изследвания на Медицинското училище по обществено здраве на Харвардския университет и Женската болница в Бригъм, установяват, че жените, заобиколени от растителност, живеят по-дълго.

Проучването, проведено в САЩ в продължение на осем години, установява, че изпълненият с растения живот е причина за увеличаване на дълголетието. Това е така благодарение на редица фактори, които включват увеличена възможност за социална ангажираност и физическа активност, както и по-малко излагане на замърсен въздух.

Според изследването растенията също имат положително въздействие върху психичното здраве. Резултатите показват, че живеенето сред зеленината намалява риска от развитие на депресия.

Снимка: Unsplash/Kamil Feczko

Но ако живеете в града и нямате възможност да прекарате целия ден в ботаническата градина или парка, стайните растения също могат да помогнат.

Повишената производителност, по-чистият въздух и понижаването на кръвното налягане са сред предимствата да превърнете вашия офис или дом в малка джунгла, изпълнена с различна растителност.

"Бяхме изненадани да наблюдаваме толкова силни връзки между повишеното излагане на зеленина и по-ниската смъртност", казва Питър Джеймс.

"Още по-изненадващо открихме доказателства, че голяма част от ползите от повишеното излагане на растителност изглежда е свързана с подобреното психично здраве", допълва научният сътрудник в отдела по епидемиология в медицинското училище.

Проучването предполага, че животът сред растителността - дървета, цветя и други растения - понижава нивата на депресия. Според изследователите жените, които живеят в по-зелени зони, прекарват повече време с други хора навън, спортуват повече и са по-малко изложени на мръсен въздух.

Един от най-осезаемите ефекти от зеленината изглежда е пониженият риск от респираторни заболявания и рак. Проучването установява, че жените, живеещи в райони с най-много зеленина, имат 34% по-ниска степен на смъртност от респираторно заболяване и 13% по-ниска степен на смъртност от рак.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание Environmental Health Perspectives.