Прекарването само на 20 минути сред природата може да помогне за понижаване на нивата на хормона на стреса, показват резултатите от ново проучване на американски учени от Университета на Мичиган.

Предишни изследвания също установяват, че контактът с природата намалява стреса, но не изясняват колко дълго и колко често трябва да бъде потапянето или дори какъв тип преживяване сред природата е най-добро.

Сега изследователите молят 36 доброволци в проучването да прекарат навън по 10 минути или повече, 3 дни в седмицата в продължение на 2 месеца, където да могат да си взаимодействат с природата - дворове, градски паркове или зелени площи близо до работа. По време на престоя си сред природата те или са ходили, или са седяли.

Снимка: iStock

Нивата на кортизол, т.нар. хормон на стреса, специалистите са измервали от пробите в слюнката, взети преди и след взаимодействието с природата. Хората също така са били инструктирани преди това да не правят физически упражнения и да избягват социалните мрежи, телефонни разговори, чатове и четене, пояснява ръководителката на изследването д-р Мари Керъл Хънтър.

Резултатите от изследването показват, че прекарването на поне 20 до 30 минути сред природата е свързано с най-голям спад в нивата на кортизол. Затова следващия път, когато трябва бързо да се освободите от стреса или просто да дадете покой на психиката си, отидете сред природата и прекарайте известно време там - това ще ви се отплати.