Тя е богат източник на ценни хранителни вещества, сред които висококачествени протеини, витамини и здравословни мазнини. Не случайно учените по цял свят препоръчват да се консумира риба, особено мазна, най-малко два пъти седмично. Да не оставяме на по-заден план, разбира се, и нейните неподражаеми вкусови качества.

#Помага ни в борбата с килограмите
За разлика от месото рибата е сравнително по-бедна на наситени мазнини и калории. В действителност, подобно на постното месо, едва 15% от повечето риби и ракообразни включват в състава си по-малко от 5% мазнини (това се отнася дори и за т.нар. "мазни" риби). Това прави рибата идеален избор за дами, които искат да се отърват от излишните килограми и да запазят стройната си фигура. Средно около 100 калории се съдържат в близо 90 г риба с по-ниско съдържание на мазнини (треска, морски език и др.). За сравнение, същото количество свинска пържола например съдържа 214 калории. Дори тлъстите риби (сьомга, скумрия), съдържат по-малко от 200 калории в 90 г.

Мазнините на рибата са изключително полезни, оказвайки жизненоважно значение върху здравето на човешкия организъм. Добрите мазнини на рибата помагат за пълноценното усвояване на витамините и други полезни вещества. Специалистите не случайно съветват при наличие на суха кожа, състояние на депресия, проблеми с килограмите или умствена преумора, да увеличим количеството риба в ежедневното си меню. Така че, дами, яжте спокойно мазна риба – от нея няма да напълнеете, а напротив – ще стимулирате обмяната на веществата и ще отслабнете.

#Богата е на незаменимите омега-3 мастни киселини, полезни за сърцето и паметта
Омега-3, както и омега-6 мастните киселини (двете полиненаситени мазнини), се наричат незаменими, тъй като организмът не може да ги възпроизведе и трябва да си ги набави чрез храната. Липсата и дисбалансът между двете киселини може да провокира състояния като сърдечно-съдови заболявания, рак, депресия, възпалителни и автоимунни заболявания. Омега-3 мастните киселини са от изключително значение за нашия организъм – те предпазват организма от инфекции, намаляват възпалителния процес, регулират кръвното налягане, намаляват съсирването на кръвта, понижават нивото на риск от инсулт, сърдечна недостатъчност и други неразположения, свързани със сърцето. Редовната консумация на омега-3 мастни киселини намалява значително и риска от загуба на паметта и развитие на деменция в напреднала възраст. Подобрява когнитивните функции при млади хора, изостря ума, подпомага творческата и мисловна дейности. Освен че допринася за увеличаване количеството на омега-3 мастните киселини в организма, рибата се грижи и за баланса в организма. Основният източник на омега-3 мастни киселини са тлъстите риби – сьомгата, пъстървата, херингата, сардината и риба тон. Сардините, по-специално, са един от най-концентрираните източници на омега-3 мастни киселини – само една порция съдържа над 50% от препоръчителния дневен прием.

#Чудесен източник на протеини и незаменими аминокиселини
Рибата се отличава и с още едно изключително качество – тя съдържа всички незаменими аминокиселини, което я превръща в идеален източник на протеини. От 20 аминокиселини, девет са от съществено значение, тъй като не можем да ги произвеждаме. Като важна хранителна съставка, протеинът е отговорен за изграждане на тъканите, костите, мускулите, хрущялите и кръвта. Той, също така, стимулира производството на ензими и хормони, и е от съществено значение за здравата коса, кожата и ноктите. Един от най-ценните източници на протеини е камбалата - ½ филе от тази риба съдържа 42 г протеин (и само 223 калории).

#Витамин D за здрави кости
Той е основният витамин, необходим за доброто състояние на костната система, тъй като именно той е от ключово значение за усвояването на калция. Ниските нива на витамин D в кръвта са свързани с някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и когнитивни нарушения. Сред най-богатите на витамин D риби са сьомгата, пъстървата, скумрията, херингата, сардината, прясната риба тон, аншоато и мн. др. В 120 г филе от варена сьомга например се съдържа толкова количество витамин D, колкото е необходимо за деня.

#Желязо за здрави кръвни клетки
Желязото е от изключително значение за здравето ни. Всяка клетка от тялото ни съдържа желязо. Снабдяването с кислород на тъканите се извършва благодарение именно на желязото, съдържащо се в червените кръвни телца, които пренасят окислена кръв и извеждат въглеродния диоксид. Според Световната здравна организация 2 милиарда души (над 30% от населението на света) страдат от анемия в резултат на дефицит на желязо – цифрата наистина е шокираща! Жените на възраст от 19 до 50 години се нуждаят от 18 мг желязо на ден, а на мъжете на същата възраст са им необходими само 8 мг дневно. Ако сте фен на рибата обаче, няма да имате проблем да си доставите необходимото количество желязо. Морската храна е една от най-богатите на желязо храни.

#Йод за щитовидната жлеза
Йодът е от жизненоважно значение за доброто функциониране на щитовидната жлеза. Ролята на щитовидната жлеза е да произвежда хормони, оказващи благотворно влияние върху здравето на сърцето, мозъка, мускулите и други органи. Йодираната сол например може да е един от основните източници на йод в храната, но не е и най-здравословният избор. Добрата новина е, че соленоводните риби, морските дарове и зеленчуците са много богат източник на йод, известен с многобройните си ползи за здравето за разлика от тези на йодираната сол. Според Националния институт по здравеопазване, възрастните трябва да приемат около 150 мкг йод на ден. Някои от най-високите йод-съдържащи храни са рибата. В 100 г бяла риба например се съдържат 115 мкг.