Препоръчан материал от партньор на Ladyzone

Разликата между възнагражденията на спортистите от двата пола е тема, която продължава да бъде достатъчно актуална, тъй като далеч не е намерено решение.

Този въпрос за пореден път беше повдигнат от водачката в световната ранглиста по тенис при дамите. Полякинята Ига Швьонтек изрази надежда ръководителите на Женската тенис асоциация да направят максималното, за да може още през този сезон да се позатвори “ножицата” в заплащането.

А все пак в този спорт се полагат най-съществени усилия за намаляване на разликата. Така например 7Спорт отбелязва, че в последно време се поизравниха наградните фондове при мъжете и при жените в Големия шлем. Да, но това са само четири турнира, макар и най-големите, а по време на активния сезон има още поне дузина-две надпревари, в които участват професионалистите. А в турнирите под егидата на WTA наградните фондове в повечето случаи са значително по-ниски от тези, които се дават от Асоциацията на тенисистите професионалисти (ATP). По данни на “Файненшъл Таймс” за миналата година за някои турнири раздаваните парични премии са били до 75% по-малки при дамите, отколкото при представителите на силния пол.

Затова и Швьонтек повдигна въпроса, като беше подкрепена и №3 в световната ранглиста Джесика Пегула. Американката е част от Съвета на тенисистките на WTA, като изтъква, че турнирите при дамите се провеждат и излъчват със същата честота като тези при мъжете. Пегула даде като добър пример за по-справедливо разпределение на финансовите блага новия турнир за смесени двойки на национално ниво - United Cup.

От двете страни на мрежата всички са равни

Ясно е, че е трудно да се пребори мъжката доминация в спорта, включително и по отношение на заплащането. И все пак в тениса действително в най-голяма степен е обозримо да се постигне доближаване на парите, които получават професионалистите, тъй като и вниманието и степента на отразяване не е толкова далечна като ниво на интерес. Във футбола изглежда абсолютно невъзможно това да се случи на този етап - американските звезди на “сокъра” като Карли Лойд, Меган Рапино или Алекс Морган например достигат или са достигали до равнище от половин милион долара на година. Това са пари, която смъртна резерва във Висшата лига на Англия изкарва за един или два месеца, не повече. Подобна голяма разлика има и в баскетбола, и във волейбола. Но от двете страни на мрежата има по-големи шансове дамите и джентълмените да бъдат с по-близка като стойности оценка на труда. Има обаче и други аспекти на този въпрос.

Къде са звездните дами на корта?

Да погледнем към класацията на WTA. Вече стана дума за това, че Швьонтек е на върха, а Пегула е трета в световната ранглиста. Това са две от най-изявените тенисистки в момента, но въпреки това имената им не са толкова известни извън кръга на най-запалените фенове на спорта. Кои са останалите в челната десетка? Откриваме Арина Сабаленка, Онс Жабур, Коко Гоф, Каролин Гарсия, Белинда Бенчич, Мария Сакари, Дария Касаткина. Отлични тенисистки, няма спор. Но сякаш ги няма големите звезди, и то не само защото сестрите Винъс и Серина Уилямс залязоха. Липсват шампионки с талант и харизма, каквито бяха Щефи Граф, Моника Селеш, Мартина Навратилова, да не се връщаме по-назад във времето. Няма ги Мартина Хингис, Дженифър Каприати, Ким Клайстерс и Жюстин Енен. Скорошен е споменът за Мария Шарапова, Виктория Азаренка, Каролине Вожняцки. А тенисистките, които имаха потенциала да бъдат суперзвезди - Наоми Осака или Ашли Барти да речем, се оттеглиха от сцената или отстъпиха значително. Това е още един аспект, който може да затрудни изравняването на заплащането между мъже и жени в тениса.