Балансът изглежда много труден за постигане, затова (пре)разглеждаме някои лесни методи, чрез които можем да запазим възможно най-много мускули, докато в същото време топим излишните килограми.

Съвет #1

Ще забележите, че намаляването на калориите често води до усещане за глад. Това, което трябва да направите, е да замените въглехидратите с протеин, защото протеинът се усвоява по-бавно и ще ви даде много по-добро усещане за ситост и издръжливост през деня.

Съвет #2

Въпреки че физическото натоварване за издръжливост като джогингът и карането на колело допринасят за горенето на мазнини, то не е полезно за мускулите, които с времето губят от своята маса. Затова ви препоръчваме тренировките да бъдат по-интензивни, така че да можете не само да горите излишните мазнини без да стопявате мускулната маса.

Съвет #3

Вдигането на тежести не винаги се свежда до непосилни упражнения, които да ви изтощят още при първата серия. Напротив, след кардио тренировка е добре да осъществите няколко кратки, но ефективни движения с тежести, за да стегнете мускулната маса. 

Съвет #4

Храненето след тренировка е задължително. Веднага след нея, мускулите са “гладни“ за хранителни вещества като въглехидрати, протеини, витамини, минерали, както и някои мазнини. Всички те са от съществено значение за бързото възстановяване след интензивни тренировки. Въпреки всичко е редно да изчакаме известно време пред да седнем на маса и се заредим с нова енергия. Препоръчително е храненето след спорт да се осъществява (поне) 2 часа след тренировка, за да избегнем поемането на мазнини от мускулите.

Съвет #5

Сънят е изключително важен за поддържане на добра форма. Той е задължителен след тежка тренировка, защото това е времето когато мускулната маса се възстановява и всички физиологични механизми се регулира.

Препоръчваме ви на всеки 3-5 седмици да отделяте една седмица за активна почивка. Продължете и тогава с тренировките, но с наполовина по-малко натоварване, за да запазите мускулите си здрави.