Най-интересната история за райската ябълка е от времето на Първата световна война. В Япония открили, че сокът на хурмата може да се използва за производство на силно лепило. То било използвано за ремонт на самолети и кораби. От него се създават на първите непромокаеми дрехи.
Но ние искаме да ви разкажем друга история. По-вкусна. Защото райската ябълка е не само изкусителен плод, но и живата връзка между култури, поколения и епохи.
Когато отхапете от този сочен плод, припомнете си как храната може да бъде грижа, но и пътуване във време и пространство.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
РАЙСКА ЯБЪЛКА ЗА ВКУС И ЗДРАВЕ
Райската ябълка притежава куп полезни свойства за здравето. Ботаническото й име "diospyros” означава "божествен огън”. Честата консумация на райски ябълки повишава имунитета срещу вирусни инфекции, благодарение на високото съдържание на витамин С. Бетакаротините са тези, които придават красивия оранжев цвят на райската ябълка и са изключително полезни за зрението, като забавят старческите промени в очите. Те укрепват и дихателната система, а освен това предпазват от увреждащото действие на свободните радикали.
Райските ябълки имат специфичен тръпчив вкус, дължащ се на танините. Той е приятно сладък с високо съдържание на глюкоза и фруктоза. Ябълките оказват освежаващ ефект и потискат развитието на патогенните микроорганизми. Затова се препоръчва:
- По една ябълка на ден при простуда с кашлица.
- При инфекции на белите дробове
- При раздразнено гърло може да се направи гаргара с пресен сок от райска ябълка, разреден с вода в съотношение 1:1.
- Добре влияе и върху кървящи венци.
- Подсилват работата на сърцето.
- Действат засищащо и намаляват апетита.
Райските ябълки са богати на полифеноли. Тези антиоксиданти участват като протектори в тялото срещу развитие на ракови образувания и имат противовъзпалителни възможности. Помагат за пълноценното храносмилане като отличен източник на фибри и пектинови вещества. Освен това намаляват кръвните нива на холестерола.
Много високо е съдържанието на желязо в райските ябълки. Те са подходяща храна за анемични хора и тези, които са изтощени от тежко боледуване. Съдържанието на минерали като манган, мед, фосфор и калций допълнително стимулират образуването на червени кръвни клетки. Препоръчват се на хора с хипофункция на щитовидната жлеза, заради наличието на така необходимия им йод.
РАЙСКА ЯБЪЛКА СРЕЩУ ДЕПРЕСИЯ И ТЪГА
Райската ябълка е много красива, вкусна, засищаща и създава добро настроение. Дори при депресия или тъга човек може да си припомни за нея и да я превърне в свой любим плод през зимата.
Любопитно е, че райски ябълки се раждат и в южните райони на България.
КАК ДА ИЗБЕРЕМ ХУБАВА РАЙСКА ЯБЪЛКА?
Райската ябълка се появава само за няколко кратки и вкусни седмици в годината. В късните есенни дни сланата позволява оранжевите, подобни на дървесни домати плодове да омекнат и да станат годни за консумация.
Много хора споделят, че не са харесали райските ябълки при първа среща, защото вътрешността им се оказала мека и горчива. Това се дължи на танините, намиращи се в ябълката, които напомнят на тези в чая. Когато райската ябълка не е добре узряла, тя е твърда, зърнеста и неприятна за езика. С узряването, също като дренките и мушмулите, тя става мека, сладка и много деликатна. Съществуват десетки сортове райски ябълки, но на пазара обикновено ще намерите два – светло оранжеви, които са по-плоски и тъмно оранжеви, които са по-издължени и едри. Тъмните могат да бъдат консумирани преди да са омекнали много, а по-светлите и плоски райски ябълки трябва да са почти презрели, преди да ги разрежете.
Подобно на морковите, тиквата и сладките картофи, оранжевият цвят подсказва, че в райските ябълки се намира голямо количество бета каротин. Във вътрешността само на една ще откриете почти цялата си дневна доза от витамин C.
В Япония и Китай райската ябълка се цени като злато, а в Близкия изток от нея се приготвят древни парфюмерийни рецепти. В днешни дни райски ябълки се отглеждат навсякъде, където климатът позволява – дори в Латинска и Северна Америка. Оказва се, че се чувства добре и по нашите земи – през есента може да срещнете ябълките на всеки пазар.
За да изберете райски ябълки, търсете плодове, които са с равномерен цвят, с еднаква плътност и твърдост, без видими наранявания и тъмни белези. Най-добре е да купите няколко по-меки и няколко по-твърди, за да може да им се насладите в продължение на три или четири дни.
Как се съхранява:
- Съхранявайте ги на стайна температура
- Върху суха повърхност, където могат да узреят
След омекване, може да ги консумирате с лъжичка, като първо отрежете ‘’капаче’’ в горната част и след това издълбаете вътрешността. Друга опция е да ги нарежете на дебели полумесеци.
Райските ябълки са обичана съставка за пайове, кремове, пудинги, хлябове и курабийки. Може да ги изсушите цели или нарязани на парченца или да приготвите конфитюр (с много малко захар!), за да ги запазите за цялата зима. Разбира се, най-полезни са когато са сурови, така че не губете време и ги потърсете.
Полезните свойства на обикновената ябълка - вижте във видеото.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK