Плодовете са важна част от живота на човека. Те помагат на организма да бъде здрав и да работи на пълни обороти. Всеки има своите предпочитания, когато става въпрос за хранене.

Ето обаче кои са 10-те най-полезни плода, според експертите. Предлагаме на вашето внимание първите 5:

1. ЯБЪЛКА

Нискокалорична закуска с високо съдържание, както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Експертите по хранене твърдят, че една голяма ябълка съдържа около 130 калории и нито една не идва от мазнини.

Ябълките не съдържат натрий или холестерол - хранителни вещества, които мнозина искат изрично да избегнат. Една ябълка има 34 грама въглехидрати, 25 от които идват от естествените захари на плода.

И още нещо любопитно! Проучване в Бразилия установява, че консумацията на ябълки може да помогне за загубата на килограми. Учени подложили на изследване 400 жени, които разделили на две групи - първата, консумирала ябълки в продължение на 12 седмици, докато втората - овесени бисквити за същия период. Резултатите от експеримента показали, че тези, употребявали ябълки, са загубили тегло от 1.21 кг., докато тези с овесените бисквити, не са показали значителна загуба на тегло.  

2. АВОКАДО

Най-хранителният плод в света. Причината е, че плодът съдържа повече от 25 основни хранителни вещества, включително витамините A, B, C, E и K, както и мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Освен това, авокадото има фибри, протеини и полезни фитохимикали, като бета-ситостерол, глутатион и лутеин, които помагат за предпазване от различни заболявания.

Авокадото е един от най-висококалоричните плодове, които бихте могли да ядете. Това се дължи на по-голямото му съдържание на мазнини, приблизително 20 пъти повече от средното в другите плодове. 

3. БАНАН

Смята се, че ежедневно се консумират повече банани, отколкото може би всеки друг плод в света. Александър Велики бил толкова очарован от качествата му, че го описал като „райски плод, който има вкус на нектар, подсладен с мед“.

Според специалистите, бананът е с ниско съдържание на протеини, без мазнини, но с високо енергийно съдържание. Напълно зрелият банан има 20-25% захар. Има значително количество витамини от група В, особено В1 и В6. B1 е мозъчен тоник, докато B6 облекчава по-специално неприятните симптоми на синдрома на пред менструалното напрежение, включително раздразнителност, главоболие и задържане на вода. 

4. ЦИТРУСИ

Портокалите, лимоните, мандарините, маракуята и другите от този род са пълни с витамин С. Той може да помогне за облекчаване на възпалителни състояния като астма, остеоартрит и ревматоиден артрит. Освен това, защитава сърцето и укрепва имунната система. Ето защо е добър за профилактика на настинки.

Цитрусите съдържат достатъчно количество фолат и калий. Фолатът понижава нивата на хомоцистеин в тялото и може да намали сърдечните заболявания. Всички цитрусови плодове съдържат фибри, особено в мембраните, разделящи секциите. Поради тази причина, когато ядете пресен портокал или грейпфрут, най-добре е да опитате да хапнете малко от бялата мембрана около сочните части на плода.

5. КОКОС

Захарта от кокоса е изцяло натурална. Ето защо се препоръчва на хора с диабет. Проучвания показват, че има нисък гликемичен индекс (GI) 35, което е много по-ниско от 54 GI (б.а. - границата, която диетолозите считат за безопасна за хора, които трябва да следят нивото на кръвната си захар). Кокосът също така има глуматична киселина - същата съставка присъства във виаграта. Да, правилно прочетохте!

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ!