Кокосовото масло е растителна мазнина извличана от копрата – ядката на кокосовия орех. В тропиците това е основната мазнина, която ежедневно влиза в менюто на милиони хора.

Най-често се получава чрез горещо пресоване на изсушената вътрешност на кокосовия орех, а по-рядко – по метода на студеното пресоване. Този метод е по-щадящ, което позволява да се запазят всички полезни свойства на маслото. Обаче при този метод може да се получат не повече от 10% от цялото съдържание на масло. Такова масло се нарича "върджин кокосово масло" (англ. virgin coconut oil, VCO) и е по-скъпо.

При ниски температури, кокосовото масло има кремообразна (под 24 °C) до твърда текстура (под 18 °C) и бял цвят, а при високи градуси (над 25 °C) наподобява олио и има чист прозрачен цвят.

Какви ползи и приложение може да има кокосовото масло в козметиката и кухнята научаваме от фитнес инструктора Станимир Михов.

Снимка: iStock

Употреба в кухнята

В много райони на света кокосовото масло е основен източник на мазнина за готвене. Неотменна част е от много рецепти Южна Азия. Много здравни организации (Американската агенция за храни и лекарства, СЗО и други) съветват да се ограничава консумацията на кокосово масло заради високите нива на наситени мазнини в него. Съществуват обаче и противоположни мнения. Някои учени чрез изследвания доказват, че наситените мазнини в кокосовото масло (91% от състава му) са здравословни и че неговата консумация е свързана с подобряване на сърдечно-съдовите параметри.

Около 50% от състава на кокосовото масло е лауринова киселина – наситена мазнина, която повишава нивата на холестерола в кръвта чрез повишаване на количеството на липопротеините с висока плътност (HDL) и липопротеините с ниска плътност (LDL).

Това може да създаде по-благоприятен профил на холестерол в кръвта, въпреки че не е ясно дали кокосово масло може да насърчава атеросклероза по други начини.

Тъй като голяма част от наситените мазнини в кокосовото масло са под формата на лауринова киселина, кокосово масло може да бъде по-добра алтернатива на частично хидрогенирано растително масло.

В допълнение, върджин кокосовото масло е съставено предимно от средноверижни триглицериди, които не носят същите рискове, както други наситени мазнини.

Снимка: iStock

Употреба в козметиката

Кокосовото масло омекотява и овлажнява кожата. Използва се и в производството на различни есенции, масла за масажи и други козметични продукти. Има широка употреба и в производството на сапуни поради силните си антибактериални и противогъбични качества.