Това е плодът за студеното време, защото притежава куп полезни свойства за здравето. Съществуват много сортове райски ябълки, но общото им качество е, че те са най-студоустойчивият субтропичен плод. Едва ли е нужно да се съмняваме, че е плодът на боговете, след като и на български сме я нарекли " райска", а ботаническото й име "diospyros” означава "божествен огън”.
По една райска ябълка на ден между храненията и може да предотвратите инфекциите на белите дробове,
заради богатото й съдържание на бета-каротини, от които дихателната система има нужда. Бета-каротините са тези, които придават красивия оранжев цвят на райската ябълка и са изключително полезни за зрението, в насока на забавяне на старческите промени в очите.
При раздразнено гърло може да се прави гаргара с пресен сок от райска ябълка, разреден с вода 1:1.
- Благодарение на пектиновите вещества тя регулира храносмилателните процеси.
- Съдържанието на много желязо я прави подходяща храна при анемични състояния и във възстановителния период след тежко боледуване.
- Препоръчва се на хора с хипофункция на щитовидната жлеза, заради наличието на така необходимия йод.
- Действа засищащо и намалява чувството за глад, независимо че е нискокалорийна, защото съдържа повече фруктоза.
- Райската ябълка предотвратява образуването на камъни в бъбреците, защото стимулира изхвърлянето на излишните соли.
- Препоръчва се и за хипертониците да ядат от този екзотичен плод.
В козметиката при по-груба кожа се прилага маска от сърцевината на райска ябълка, смесена с жълтък.
Нанася се на почистеното лице и се оставя около 20 мин.
Райската ябълка е много красива, вкусна, засищаща и създава добро настроение. Дори при депресия или тъга човек може да си припомни за нея и да я превърне в свой любим плод през зимата.
Любопитно е, че райски ябълки се раждат и в южните райони на България.