Проучвания и различни изследвания показват, че колкото по-възрастен е човек, толкова по-уверен и удовлетворен е от себе си. Хората на около 60-годишна възраст са по-склонни да бъдат щастливи, а според скорошно проучване са по-уверени, отколкото повечето им по-млади приятели. Каква може да е причината? На лице са три фактора, които откроихме в работата на учените през годините. Вижте кои са те и кой знае - може да ви помогнат да сте щастливи, като ускорят помъдряването. Все пак искате да сте щастливи и на 30, нали така? Така е, разбира се.

1. Възрастните хора имат по-добро психично здраве

Да, умът ви може да се подобри с възрастта. Още през 2016 г. изследователи са се съсредоточили върху повече от 1500 души на различни възрасти, за да изследват тяхното физическо, когнитивно и психично здраве. Това, което са установили, е, че тези на 20 и 30 години са споделили за най-високи нива на депресия, тревожност или стрес, както и съответно по-ниски нива на щастие, в сравнение с по-възрастните от тях. Според психолозите причината е, че с възрастта се научаваш да отсяваш незначимите дразнения от деня си и да не преживяваш всичко със силна емоция.

2. Възрастните усещат живота по-стабилен

Обърканият период в гимназията и бурните студентски години дават своят принос за самооценката на човек. Доклад от тази година, публикуван в списанието "Psychological Bulletin", установява, че пиковете на самочувствие са на около 60 години. Според авторите на изследването това вероятно се дължи на по-стабилната среда, в която тази възраст често поставя хората – вече сте формирали добри взаимоотношения, преминали сте през различни позиции в работата и вероятно сте превърнали децата си в прекрасни възрастни хора.

Снимка: iStock

3. Отрицателните емоции намаляват с възрастта

Изследване на мозъка през 2004 г. показа, че по-възрастните имат намалена активност в областта на мозъка, която е свързана със стреса и емоционалните реакции на житейските перипетии. Изводът е, че с възрастта вашите емоционални реакции може да станат по-умерени, а ако успеете да се овладеете малко по-отрано, то ще сте щастливи по-дълго.

Бонус: Има още нещо, което си струва да споменем

Някои от изследванията разглеждат щастието с течение на времето и предполагат, че то обикновено следва U-образна крива. Това означава, че щастието е в пика си през 20-те години на всеки човек и се понижава към средната възраст, а след това се засилва отново в края на 60-те. Успокоихте се, нали? Годините за пенсия не са единственото време, когато можете да сте щастливи. Освен това, простата истина е, че всеки може да увеличи удовлетворението от живота и самочувствието си. Възрастта не диктува колко радост срещате, а по-скоро вашият опит и навици правят реакциите ви по-адекватни. Вземете предвид и факта, че много хора смятат стареенето за отрицателен елемент от живота си, а в него са скрити доста положителни емоции. На следващия си рожден ден, не се страхувайте от броя на свещите върху тортата.