Някога случвало ли ви се е да се събудите и да установите, че сте изпратили текстовото съобщение, за което не си спомняте изобщо? Ако отговорът е "да", не сте сами. Учени от колежа за медицински сестри "Villanova University’s M. Louise Fitzpatrick" установява, че това е явление, което се проявява особено често при младите хора.

Те следят всеки от навиците с мобилни телефони на 372-ма младежи и над 25% от тях съобщават за текстови съобщения, които са изпратили по време на съня си. 72% от участниците казват и че нямат никакъв спомен за изпращането на текста. Това означава, че можем да изпращаме съобщения напълно неосъзнато... и после да забравим за всичко. Звучи като трезва версия на текстовите съобщения, които изпращаме, когато сме пияни, но без извинението с алкохола...

Какво представляват съобщенията?

Не се притеснявайте, че може да се издъните - повечето от чатовете по време на сън нямат никакъв смисъл. Да, може да изпратите някакъв несвързан текст на бившия си в полунощ, но той няма да звучи никак логично и няма да е неподходящ. "Мразя те, защото още те обичам" е твърде сложно, тук говорим за несвързани думи или разбъркани букви. Истината е, че вие не спите най-дълбокия си сън, когато това се случва. Най-склонни сте да "чатите" така неосъзнато в началото на съня си или малко преди да се събудите, според някои учени.

Голяма част от студентите, които са взели част в проучването, нямат никакъв спомен за текстовото съобщение, както и на кого или за какво са писали. Ако не искате да поемате подобен риск, просто престанете да използвате телефона си в леглото преди сън. Липсата на памет не е изненадваща, тъй като изследванията на съня установяват, че хората се събуждат след повече от няколко минути сън, обикновено не могат да си спомнят и последните няколко минути преди да заспят.

Снимка: iStock

Защо това се случва?

Това се случва на етап от съня, в който различни части на мозъка ви са будни и заспали. Това означава, че някои дейности - като изпращането на текстови съобщения, се изпълняват почти на автопилот.

"Чатенето на сън е форма на парасомния - широка категория, която обхваща редица нарушения на съня, включително ходенето на сън и среднощното ядене, което някои хора правят, но не помнят", казва експертът по съня Ангела Крауч пред британския "Metro".

Това ще е особено вярно за вас, ако сте този тип човек, който е постоянно залепен за телефона си и подскача всеки път, когато чуе звуковото известие на Месинджър. Е, може и да не се обясните в любов на към шефа си в чата на сън, но все пак няма да е приятно и да видите, че сте изпратили множество безсмислици на приятелите си посред нощ. 

Как да се предпазите?

Има един сигурен начин - спрете да използвате телефона си в леглото. Ако телефонът ви не е близо до вас, ще е доста по-трудно да стигнете до него несъзнателно, за да изпратите някакви съобщения на всички, които не спят, че и на тези, които са заспали. А и знаем, че технологията в спалнята вреди на съня - изследването установява, че учениците с четири или повече джаджи в спалнята спят по-малко от тези с по-малко устройства в стаята.