Социалната изолация носи по-голям риск за здравето на младите хора от тютюнопушенето, нездравословното хранене и липсата на физически упражнения.

Резултатите са ново проучване на учени от Департамента по психология към Университета на Куинсленд, ръководено от проф. Алкес Хаслам.

Изследването анализирало виждането над 500 души от Великобритания и САЩ за важността на социалните и поведенчески рискови фактори за продължителността на живота.

Изследването установява нуждата от социални контакти за общото здравословно състояния на хората, като вредата от продължителната самота и социалната изолация за продължителността на живота може да се окаже по-пагубна дори от тютюнопушенето и затлъстяването.

Продължителната самота може да увеличи риска от преждевременна смърт с цели 30%. Така един от най-добрите начини да имате дълголетен живот се оказват срещите с други хора, посещаването на групови занимания за спорт, изкуство и прочее.

Да имате приятели е не само най-хубавият подарък, който можете да си направите, но другарите в живота предпазват от самотата и липсата на социални контакти. 

Проблемът според специалистите е, че повечето хора изобщо не осъзнават значимостта на социалния фактор за продължителността на живота - едва 15% от участниците в изследването отдавали значение на това.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Psychological Science".