#Какво представлява методът "КонМари"?

Методът "КонМари" е техника за поддържането на ред в дома ни, описана в книгата "Магията на подреждането" на Мари Кондо. В нея японската авторката дава безценни препоръки как да внесем хармония във вещите, които ни заобикалят, а оттам да допринесем и за нашия вътрешен душевен комфорт.

Този интересен метод Мари Кондо изгражда въз основа на принципите на древната японска култура и светоглед. Японците силно вярват, че всяка вещ има душа и собствена енергия, която въздейства на хората.

Когато се отнасяме добре към своите принадлежности, те ни отговарят с благодарност, доставяйки ни чувство на щастие и комфорт. Когато обаче ги пренебрегваме, се чувстваме вътрешно неудовлетворени, объркани и тъжни. Базирайки се именно на тези принципи, Мари Кондо смята, че за да сме щастливи в живота, трябва да пренаредим дома си по начин, който ще ни позволи да постигнем това. От страниците на книгата си Мари призовава да отдели;подобаващо внимание на всяка една вещ, приемайки я като неделима част от ежедневието ни, каuто и да решим дали да я запазим или не.

Според нея, от това как сме пренаредили притежанията в дома си, зависи как ще се чувстваме самите ние в последствие и как ще се развиe животът ни впоследствие.

#Безценни съвети на Мари Кондо

"Запазете само нещата, които ви карат да се чувствате щастливи."

Едно от най-важните послания, заложени в метода "КонМари", е необходимостта човек определи кое от всичко, което притежава, му носи радост и вътрешна хармония и кое – не. Една вещ може да ни носи позитивна енергия само тогава, когато истински я харесваме. За да разберете дали това е така, хванете въпросната вещ и се обърнете внимание на емоцията, която тя ви носи. Как се чувствате? Идеята е да дадем свобода на собствената си интуиция. Например ако роклята, която държите в ръка, ви кара да се чувствате прекрасно, означава, че трябва да я запазите, без значение какво мислят другите за нея.

"Изхвърлете ненужните вещи."

Според "КонМари", изхвърляйки ненужни вещи, освобождаваме място за други, които да навлязат в живота ни. Например дрехи. Те трябва да бъдат изхвърлени и на тяхно място да дойдат такива тоалети, които да обличаме всеки ден, и с които да се чувстваме себе си. Когато не позволяваме у дома да се натрупват непотребни вещи, освобождаваме пространство за други, които да изпълнят живота ни с радост. Свободното пространство у дома дава възможност да откриваме нови идеи и стимулира въображението ви.

"Нежеланите дрехи губят своето достойнство и чар."

Кондо счита, че когато складираме дадени предмети или дрехи, без да ги използваме, те губят своето достойнство, защото не са желани. Ето защо, вместо да чакаме ден, който никога няма да дойде, тя призовава да се освободим от тях и така да освободим място за нови.

"Вещите се отразяват на душевното ни състояние."

Друга полза от метода е чувството за удовлетвореност, което едно правилно пренареждане може да ни достави. То ще допринесе за общия енергиен баланс в дома и живота. 

Позволявайки на старите и непотребни неща да напуснат живота ни, освобождаваме място не само в дома, но и в съзнанието си – така дишаме по-леко и се чувстваме по-живи, по-истински и пълноценни, по-уверени в себе си и в собствените си възможности.