С по-топлите дни идва най-важното събитие за сезона, което мнозина обичат да отлагат до последно - пролетното почистване. Това обаче е не само чудесен начин да подредите къщата, но и ума си.

На помощ идва японския дзен будистки монах Шукей Мацумото, автор на книгата за самопомощ "Наръчникът на един монах за чиста къща и ум" - най-продаваното заглавие в Япония, публикувано на английски език през януари.

Почистването може да бъде евтина форма на психотерапия - съзерцателна практика, която може да ни помогне да подредим и подобрим отношенията си с членовете на семейството, близките, приятелите и дори напълно непознати хора, като същевременно ни помогне да постигнем вътрешен и външен мир.

Снимка: Penguin Books

"Почистете внимателно лампите и осветителните тела, сякаш полирате сърцето и душата си, за да ги накарате да блестят най-ярко", пише в книгата Мацумото.

Монахът от Токио два пъти месечно кани хората да се присъединят в почистването на храма, след което всички пият чай и разговарят по между си. За Мацумото актът на почистване е много по-важен от физическа работа - това е духовна практика, която може да обедини хората и да донесе психическо здраве. 

"Почистваме праха, за да премахнем нашите земни желания. Почистваме мръсотията, за да освободим себе си от привързаностите. Ние живеем просто и отделяме време, за да се концентрираме върху себе си, живеейки осъзнато във всеки един момент. Не само монасите трябва да живеят по този начин. Всеки в днешния забързан свят трябва да го прави", казва Мацумото.

Снимка: iStock

Будисткият монах вярва, че почистването дори може да укрепи нашите взаимоотношения - начин да придадем дълбочина на повърхностните действия от досадните задачи. "Тази книга ще подобри състоянието не само на собствения ви ум, но и на хората около вас", обещава Мацумото.

Първоначално текстът е бил написан като ръководство за млади монаси в Япония, но Мацумото се надява да намери почитатели по света. Създаването на ред вкъщи е ежедневна дейност, която трябва да бъде прегърната сърдечно, вместо да бъде вършена без желание. 

"Ако промените начина, по който гледате на почистването от нещо отрицателно към нещо положително, тогава качеството на живота ви ще се подобри", заявява той пред "Japan Times".