Експерти твърдят, че един час пушене на наргиле се равнява на вдишването на до 200 пъти по-голямо количество дим от това в една цигара.

Пушенето на наргиле е не само навик на някои, но и забавление, заради целия ритуал около него. Какво обаче представлява и какви рискове крие? 

Употребяването на наргиле е една от най-старите форми на т.нар. развлекателно пушене. Ползвали са го още от древните гърци, римляни, араби, макар и не със съвременната визия, която има днес.

Снимка: iStock

Къде се крие опасността?

Много от любителите на наргиле вярват, че пушенето му е по-безопасно от цигарите. Според Регионална здравна инспекция - Сливен димът от шиша всъщност съдържа същите химикали, които има цигарения дим, включително катран, никотин и въглероден оксид. Представите на някои хора, че наргилете не е толкова опасно, идва от подвеждащата лекота на плодовите вкусове и екзотиката на самия уред. Това, че наргилето има плодов вкус обаче, не означава, че е здравословен. 

Димът на наргилето включва въглероден оксид и бензол, които са токсични химикали и са много вредни за здравето. 

Наргилето може да предизвиква пристрастяване.

Много пушачи вярват, че не могат да се пристрастят към него. Въпреки че се използва по-рядко, отколкото цигарите от кутии, също е възможно да има пристрастяване. Тютюнът за наргиле съдържа никотин също като цигарите, и именно това е причината за пристрастяването.

Здравното издание News-Medical.net отбелязва, че повечето хора вярват в твърдението за безвредния дим на наргилето, тъй като той по някакъв начин се филтрира. Въпреки че преминава през воден филтър, димът от наргилето оказва лошо влияние върху белите дробове, единодушни са здравните организации. 

Регионалната здравна инспекция в Пазарджик също потвърждава фактите, че има само една съществена разлика между димa на наргилето и този на цигарите. Двата се получават по различен начин. Наргилето съчетава дим от нагряването на сместа, дим от тлеещите въглени в чашката и дим от изгаряне на тютюна.