Недостатъчно познатият у нас плод каму-каму расте в амазонската джунгла в Перу и Бразилия. Представлява дребни червеникаво-лилави плодчета, подобни на сливи, които се ценят от месната традиционна медицина като болкоуспокояващо и срещу инфекции. Интересът на съвременния свят към каму-каму се дължи на необичайно високото съдържание на витамин С, което му придава тръпчив кисел вкус. 

Ползи за здравето

Каму-каму е извънредно богат плод на хранителни вещества, с което се нарежда отпред в списъка на суперхраните. В сравнение с цитрусовите плодове има 30 до 50 пъти повече витамин С, 10 пъти повече желязо, 3 пъти повече В3, 2 пъти повече В2 и фосфор, което го прави желано средство за стимулиране на имунната система срещу вирусни и бактериални инфекции. Съдържа още каротеноиди и антоцианини, както показва цвета на плодчетата, които помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Има и няколко важни аминокиселини - серин, валин, левцин. 

Човешкият организъм не произвежда сам витамин С, затова се препоръчва редовна консумация на свежи плодове и зеленчуци. Каму-каму не само е с изобилно съдържание на витамин С, а и осигурява веществата, които подобряват усвояването му от организма, включително манган, мед, калий и калций, което го прави по-биодостъпен.

Разнообразното съдържание осигурява мощно антиоксидантно действие, което предотвратява увреждане на ДНК от свободните радикали, което помага за профилактика на ракови заболяване и забавя процесите на стареене. Помага за възстановяване на връзките и сухожилията на ставите чрез засилване на производството на колаген. С едно предупреждение към хора с камъни в бъбреците, които трябва да бъдат внимателни с употребата на каму-каму.

На много места в биомагазините у нас може да се намери каму-каму на прах от 125 г за 41 - 44 лв. За една напитка фреш или шейк е достатъчна една чаена лъжика. Не е добра идея да се добавя към топли напитки, тъй като витамин С е чувствителен на високи температури и се разрушава.

Каму-каму