За много хора старостта е синоним на болести и ограничен живот. Повечето болести се появяват в хода на годините – сърдечно-съдовите, диабет, рак, сексуални дисфункции, артрози, но те не са задължителна част от живота на възрастните хора. Състаряването започва, когато клетките умират по-бързо от образуването на нови, а тъканите съдържат недостатъчно клетки или такива с дегенерация и нарушена функция. Д-р Марк Стенглър обобщава по следния начин

причините за преждевременно състаряване:

1. Свободни радикали

Свободните радикали са необходими на тялото, за да се справи с "нашествениците” и да ги разруши. Те участват в производството на енергия и помагат в преноса на кислород чрез кръвта. Когато тяхното наличие е прекалено голямо, свободните радикали атакуват здравите клетки, разрушават ги или предизвикват мутации в тяхната ДНК. В резултат тялото започва да страда от рак, атеросклероза и други дегенеративни заболявания. Много аспекти на модерния живот (нездравословно хранене, дишане на замърсен въздух, тютюнопушене) ни излагат на въздействието на свободните радикали.

Природата ни е снабдила с антиоксиданти, неутрализиращи свободните радикали.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Основен източник на антиоксиданти са плодовете, зеленчуците и някои билки-подправки.

2. Липса на физическа активност

С годините човек намалява своята подвижност, но ако не прави редовно физически упражнения, ще се увеличи риска от почти всички болести, включително сърдечно-съдови, артрози, остеопороза, диабет. От своя страна, високото ниво на кръвната захар ускорява стареенето и отслабва имунната защита.

3. Хормонален дисбаланс

Хормоналният баланс е ключа към старост без болести. Това определение се отнася специално за хормоните на стреса кортизол и ДХЕА (дехидроепиандростерон - хормонът на енергията). Както недостигът, така и увеличението на кортизол в кръвта ускоряват стареенето и увреждат имунната система. В действителност всички хормони забавят процеса на стареене - тироидните хормони, естроген, прогестерон, тестостерон.

4. Твърде много стрес

Стресът пряко влияе състаряващо. Хората, подложени продължително време на стрес, развиват хронични заболявания. Сред най-големите стресови фактори е самотата, която се наблюдава при възрастните двойки, когато загубят партньора си и нямат компания, съответно и стимул за живот. Също и след пенсиониране, когато отпадат интелектуалната и социална активност и намалява двигателната активност. Затова е добре възрастните хора да се обграждат с приятели и членове на семейството, сред които да се чувстват значими и активни.