Лечебните свойства на гроздето отдавна са известни, заради съдържанието на витамините B, С, провитамин А, а също и някои ензими. Този плод съдържа също 18-20% захари, органични киселини, соли на калий, калций, магнезий, желязо, манган, кобалт. Лечението с грозде е известно като ампелотерапия (от гр. "ampelos" - грозде и "therapia"- лечение). Тя е била широко използвана от древните гърци, римляните и арабите.Благодарение на целулозата в състава на гроздето, плодът се отразява добре на перисталтиката на червата, като по този начин помага и за изхвърлянето на токсини от организма и премахва запека. 

В древността лекарите предписвали грозде срещу ангина. А сушеното грозде е било вкусно хапче при заболявания на белите дробове за втечняване на секрецията при трахеит, бронхит,белодробна туберкулоза. Съвременните лекари препоръчват ампелотерапията при артрит, анемия, мигрена и подагра. Самият плод е силен диуретик. Гроздолечението се отразява добре на съня и паметта, подобрява функциите на черния дроб и действа положително на щитовидната жлеза.

Безспорно гроздолечението оказва най-голям ефект върху здравето на сърцето. В зърната се съдържат вещества, които намаляват натрупването на артериални плаки, понижават нивото на "лошия" холестерол и предпазват от образуване на тромби. Учени от Уисконсин са установили, че гроздолечението е два пъти по-ефесктивно в сравнение с консумацията на вино.

Гроздето се консумира както на зърна, така и под формата на гроздов сок, смути и стафиди. Уникалните терапевтични вещества са в гроздовата кожа, така че е желателно то да се консумира с кожата. Тъмните сортове грозде имат по-силни качества в сравнение с бялото. В кожицата и семената се съдържат много мощни природни антиоксиданти, които действат десет пъти по-силно от витамин Е.

За профилактика на здравето е много полезно да се изпиват 1-2 чаши гроздов сок на ден или да се изяждат 200 г гроздови зърна, което се равнява на 100 г стафиди. В лозовите листа също се съдържа набор от лечебни вещества с антибактериално действие. 

За гроздовата диета и още подробности по темата чуйте от аудиозаписа публикуван в началото. Това е част от разговора в ефира на bTVRadio в предаването "За София" на 27.10.2015 г.