Най-чест кожен алерген през последните години е никелът. Този метал се съдържа в широко употребяваните предмети като верижки на часовници, гривни, копчетата на дънките, дори в някои пиърсинги.

Появата на обриви, зачервявания, понякога и силен сърбеж може да се окаже, че е кожна алергия към никела. Когато това се знае, самото прекъсване на допира на тези предмети с кожата  е достатъчно обривът да изчезне и без лечение. Ако се започне самолечение с лекарствени мазила,  но контактът с предметите съдържащи никел продължава, тогава обривът може да се появи отново или да се усложни.

Неслучайно доц. д-р Жана Казанджиева от Катедрата по дерматология и венерология в София, сравнява алергологията с криминалистиката: "Действително, трябва да питаме пациентите за хобитата. Трябва да питаме пациента за професионалната му заетост, за козметиката, която употребява. Понякога алергените са около нас, но са съвсем неподозирани. Има публикации за алергия към никела дори в  монетите от 1 и 2 евроцента, въпреки че ние  сме свикнали да реагират  касиерите към кобалтовите нишки на банкнотите”.

Със съществуващите кожните тестове в лабораториите по алергология  може да се изясни кой е конкретния причинител на кожната алергия, за да се насочи вниманието на човек на кои свои любими предмети трябва да каже "сбогом”.