Раждането на деца е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години при жените, сочат резултатите от ново изследване на американски учени от университета "Джордж Мейсън".

Майчинството съкращава теломерите на ДНК - крайните участъци на хромозомите, които предпазват гените от увреждания - средно с 4,2 процента.

"Изненадани бяхме да установим такива поразяващи резултати. Това е еквивалентно на около 11 години ускорено стареене на клетките", заявява ръководителката на изследването д-р Ана Полък от университета във Вирджиния пред "New Scientist".

Снимка: iStock

При майките, които са родили поне едно дете, дължината на теломерите е скъсена, в сравнение с тази на жените, които не са раждали деца. Не само това, но намаляването на дължината на теломерите е прогресивно свързано с броя на родените деца.

Раждането на деца ускоряват стареене повече от тютюнопушенето и затлъстяването, отбелязват специалистите. Редица фактори обаче могат да имат влияние върху дължината на теломерите, така че не може да се търси категорична причинно-следствена връзка с майчинството.

За изследването учените са използвали данни за в периода 1999-2002 г. сред 1505 жени в репродуктивна възраст между 20 и 44 години, от които 444 са раждали. Пълните резултати са публикувани в списание "Human Reproduction".