Лимецът e най-древното жито. Хората с глутенова непоносимост го приемат добре. За това се препоръчва в безглутеновите диети. Лимецът съдържа глутен, но е различен от повечето видове пшеница в това, че съдържа само 14 хромозоми, за разлика от 28 при червена твърда пшеница или 42 в съвременните видове пшеница. Глиадиновият протеин на лимеца не предизвиква алергични реакции у хора, страдащи от цьолиакия. Лимец се препоръчва на хора с колит и отслабнала имунна система.

Растението е устойчиво и не боледува. Това позволява да бъде отглеждано без хербициди и пестициди. Много важно е, че не натрупва тежките метали, ако са налични в почвата. В сравнение със съвременните сортове пшеница, лимецът има по-висока хранителна стойност. Според канадско проучване дори по-високо съдържание на витамините А, В2, В6 и елементите фосфор и калий.

Витамин А осигурява нормално зрение, растежа на организма, регенерира кожата и лигавиците, регулира хормоните на щитовидната жлеза и обмяната на веществата. 

Витамин В2 участва в подновяване на червените кръвни телца и поддържа организма здрав и жизнен. Действа имуностимулиращо и създава устойчивост към вирусни и бактериални инфекции. Улеснява и работата на отделителната система, с което е от полза за дебелото черво. Витамин В2 има отношение към половата функция.

Витамин В6 стимулира правилното усвояване на мазнини и протеините. Необходим е за образуване на антителата. Витамин В6 може да регулира нивото на инсулин в кръвта. Полезен е за хора с артритни оплаквания. Оптимално действа в комбинация с В1, В2, В5, магнезий и витамин С.

Фосфор е вторият най-разпространен елемент в тялото след калция. Под формата на фосфорна киселина влиза в състава на нуклеиновите киселини, които играят важна роля при синтезните процеси в живата клетка. Големи количества фосфор се съдържат в мозъчното вещество, мускулите, в костите и зъбите (до 85%). Фосфолипидите изграждат клетъчната мембрана в цялото тяло. В мозъчните клетки контролират кои вещества да навлязат или излязат от клетката.

Калий е основен вътреклетъчен елемент. Калият за меките тъкани е това, което е калцият за костите. Заедно с натрия участва в поддържане на алкално-киселинното равновесие, обмяната на веществата и отделителните процеси. Осигурява постоянен кръвен обем и нормално кръвно налягане. Поддържа ритмична сърдечната дейност.  

Най-пълноценно съдържание на изброените вещества има в кълновете лимец, като се добавят към салати, супи, сладки кремове и т.н.

Научни изследвания показват, че съдържанието на цинк в лимеца, произведен в България, е с пъти по-голямо от това, произведено в други страни.

За ролята на цинка в организма прочетете в следващата статия: