Нерядко в резултат на своите стереотипи в храненето си докарваме болести сами. Имам предвид някои грешки в храненето  - солената храна повишава риска от хипертония; прекаляването с мазните меса провокира жлъчна криза; непиенето на вода е предпоставка за образуване на камъни в бъбреците; болка и раздразване на стомаха се предизвикват от много люта и пържена храна, а

от нощното хранене се пълнее и човек получава безсъние.

Затова, че сме допускали грешки в храненето си, разбираме едва когато ни поставят диагноза за заболяване, лечението на което изисква и диетичен режим. Именно тогава ни става ясно как системно сме вървели към това саморазрушение,

защото сме поставили в ценностната си система грижите за поддържане на здравето някъде назад

след успеха в кариерата, просперитета, суетата, материалното благосъстояние, грижата за другите и т.н. На този размисъл ме наведоха резултатите от анкетата ”Храните ли се след 20ч?”. Оказа се, че от гласувалите 1936  души само 251 от тях си вземат вечерята до 20ч. Специалистите по диететика са категорични, че храненето през нощта е вредно. Вредата се състои в това, че човек е принуден да легне с пълен стомах, а резултатите са лошо настроение и безсъние. Неслучайно човека, който желае да отслабне, диетолозите съветват да не яде през нощта. Срещу глада в късните часове, те препоръчват ябълка или чаша топъл чай.

Според правилата на Аюрведа последното хранене за деня трябва да бъде преди залез слънце. Обяснимо е, че

през нощта храносмилането е непълноценно, ако вземем в съображение денонощните човешки биоритми.

След 20 ч. за организма нормално започва периодът за възстановяване и натрупване на енергия, а вместо това храносмилателните процеси, поради късната вечеря, започват да изразходват допълнително енергия.

От закъснялото храносмилане организмът не си почива през нощта,

а напротив - сърцето се учестява и дишането става по-тежко, особено когато хората гладуват през деня и „озверели” си наваксват с ядене за целия ден. Трикратното хранене е прието повсеместно като подходящо за нашето динамично време.

Затова, ако по-рано човек си преоцени храненето, може да си спести редица здравословни неблагополучия в бъдеще.