Здравият човек има свеж дъх в устата. Халитозата - медицински термин за лош дъх, се дължи на възпалително разграждане на бактериите и хранителните остатъци в устата. Неприятният дъх най-често е от заболявания в устата и в стомаха. 

След консумацията на ястия с риба, чесън, лук, ряпа и алкохолни напитки също остава лош дъх в устата, но тази причина е по-лесна за отстраняване:

Чаша прясно мляко, изпито на малки глътки, премахва мириса на чесън.

Сдъвкване на листа магданоз също неутрализира чесновия мирис.

Дъвчене на карамфилово плодче.

Пиене на ментова вода - 20 капки ментова тинктура се разтварят в 200 мл вода.

Рецептите за чай от мента и ментовата вода за жабурене може да прочетете в следващия пост.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Развалените зъби и лошо направените коронки са съществена причина за лош дъх в устата.

Пресъхването на устата е източник на лош дъх, заради развитието на анаеробни бактерии.

Езикът е сериозен източник на лош дъх. Ако обърнете внимание на езика си в огледалото, ще забележите белезникав налеп.

За уста със свеж дъх е нужно освен редовно миене на зъбите и чистене с конци на междузъбните пространства, и жабурене с вода за уста. Четките за зъби подменяйте на всеки 3 месеца.

Четката за зъби предварително топете във вода за уста преди да почиствате езика с нея.

Още хигиенни грижи за езика прочетете в следващия пост.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Подходящи храни срещу лош дъх са ябълки, моркови, твърди круши, целина, които стимулират слюноотделянето.

Универсални правила срещу лош дъх в устата: 

Не стойте гладни.

Не допускайте запек.

Пийте вода около 1,5 л на ден.

Дъвчете дъвка с оглед овлажняване на устата и свеж аромат.

Спирането на цигарите изчиства никотиновия дъх.

Ходете на профилактични прегледи при стоматолог един път в годината.

Снимка:Thinkstock/Getty Images