Здравият човек има свеж дъх в устата. Халитозата - медицински термин за лош дъх, се дължи на възпалително разграждане на бактериите и хранителните остатъци в устата. Неприятният дъх най-често е от заболявания в устата и в стомаха.
След консумацията на ястия с риба, чесън, лук, ряпа и алкохолни напитки също остава лош дъх в устата, но тази причина е по-лесна за отстраняване:
Чаша прясно мляко, изпито на малки глътки, премахва мириса на чесън.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Сдъвкване на листа магданоз също неутрализира чесновия мирис.
Дъвчене на карамфилово плодче.
Пиене на ментова вода - 20 капки ментова тинктура се разтварят в 200 мл вода.
Рецептите за чай от мента и ментовата вода за жабурене може да прочетете в следващия пост.
Развалените зъби и лошо направените коронки са съществена причина за лош дъх в устата.
Пресъхването на устата е източник на лош дъх, заради развитието на анаеробни бактерии.
Езикът е сериозен източник на лош дъх. Ако обърнете внимание на езика си в огледалото, ще забележите белезникав налеп.
За уста със свеж дъх е нужно освен редовно миене на зъбите и чистене с конци на междузъбните пространства, и жабурене с вода за уста. Четките за зъби подменяйте на всеки 3 месеца.
Четката за зъби предварително топете във вода за уста преди да почиствате езика с нея.
Още хигиенни грижи за езика прочетете в следващия пост.
Подходящи храни срещу лош дъх са ябълки, моркови, твърди круши, целина, които стимулират слюноотделянето.
Универсални правила срещу лош дъх в устата:
Не стойте гладни.
Не допускайте запек.
Пийте вода около 1,5 л на ден.
Дъвчете дъвка с оглед овлажняване на устата и свеж аромат.
Спирането на цигарите изчиства никотиновия дъх.
Ходете на профилактични прегледи при стоматолог един път в годината.