Калцият участва във формирането на костите, съкращаването на мускулите, функцията на нервната и сърдечносъдовата система. Всеки знае, че ни е нужен и макар традиционно да мислим, че се намира в млечните продукти, ценният елемент е и в доста други.

Дневната препоръчителна доза калций е между 800 и 1200 mg дневно. На пръв поглед не са много, но за да се усвои подобна доза, диетата ви трябва да е добре балансирана.

Макар че много хора разчитат на млечните продукти, за да си набавят калций, хубаво е да знаем, че усвояването на елемента от млечни продукти е непълно. От чаша мляко усвояваме близко 30%, от чаша сготвено зеле 40-70%, от бадемите до 20%, бобови 17%... спанакът остава много назад - с 5%.

Дори на хартия да приемате достатъчно, картината се усложнява още и от това, че калцият има синергични отношения с няколко други минерала и витамина: магнезий, манган, цинк, мед, стронциум и др. Например за изграждане на костите връзката с приема на витамин К2 и витамин D е от огромно значение. Това би могло и да обясни как при анализ на изследвания от различни държави, хората с най-висок прием на млечни продукти имат и най-висок риск от счупвания – само млечни продукти не стигат. Накратко, по-добре е да приемате калций от разнообразни източници, които да доставят богатство от микроелементи, вместо да наблягате само на един източник.

Повече калций, особено под формата на добавка, изобщо не означава по-здрави кости.

Ако човек не приема достатъчно естествена храна, за да си достави и останалите нужни елементи и не прекарва време на слънце, храни се с диета богата на захар и изкуствени съставки, дори приемането на големи дози млечни продукти и калций като добавка, няма да помогне.

Така набавянето на достатъчно калций има два компонента – прием на разнообразни натурални храни, които го съдържат и поддържане на балансиран режим на хранене с минимално съдържание на обработени и бързи храни. По този начин не само ще дадете на тялото си достатъчно калций, но и ще си осигурите максимално усвояване, минимални загуби и достатъчно синергични елементи, заедно с които калцият ще поддържа здрави вашите органи и системи.

Предлагам ви да разгледате табличката с разнообразни източници на калций и да помислите как да включите повече от тях в диетата си:

100 гр продукт
Ca
Сушена чубрица 2123 mg
Сирене Пармезан 1376 mg
Сусам 989 mg
Рожков 340 mg
Лозови листа 300 mg
Бадеми 300 mg
Нато (от соя) 217 mg
Тофу 200 mg
Кисело мляко 199 mg
Сушени смокини 190 mg
Зрял боб 180 mg
Прясно мляко 143 mg
Kитайско зеле 100 mg

- лесно е да добавите чубрица, кимион, мащерка, магданоз и други сушени подправки към ястията

- различните сирена са чудесна добавка към салати от печени зеленчуци

- от сусам и сусамов тахан може да приготвите разнообразни сосове, сладки и дресинги

- рожкова е чудесен заместител на какаото – има естествена сладост и към него няма да се пристрастите

- винаги можете да хапнете бадеми вместо следобедна закуска, заедно с няколко сушени смокини

- лесно е да сготвите ястие с прясно или кисело зеле

Планирайте менюто си внимателно,


Със съдействието на www.artofrealfood.com