Калцият участва във формирането на костите, съкращаването на мускулите, функцията на нервната и сърдечносъдовата система. Всеки знае, че ни е нужен и макар традиционно да мислим, че се намира в млечните продукти, ценният елемент е и в доста други.
Дневната препоръчителна доза калций е между 800 и 1200 mg дневно. На пръв поглед не са много, но за да се усвои подобна доза, диетата ви трябва да е добре балансирана.
Макар че много хора разчитат на млечните продукти, за да си набавят калций, хубаво е да знаем, че усвояването на елемента от млечни продукти е непълно. От чаша мляко усвояваме близко 30%, от чаша сготвено зеле 40-70%, от бадемите до 20%, бобови 17%... спанакът остава много назад - с 5%.
Дори на хартия да приемате достатъчно, картината се усложнява още и от това, че калцият има синергични отношения с няколко други минерала и витамина: магнезий, манган, цинк, мед, стронциум и др. Например за изграждане на костите връзката с приема на витамин К2 и витамин D е от огромно значение. Това би могло и да обясни как при анализ на изследвания от различни държави, хората с най-висок прием на млечни продукти имат и най-висок риск от счупвания – само млечни продукти не стигат. Накратко, по-добре е да приемате калций от разнообразни източници, които да доставят богатство от микроелементи, вместо да наблягате само на един източник.
Повече калций, особено под формата на добавка, изобщо не означава по-здрави кости.
Ако човек не приема достатъчно естествена храна, за да си достави и останалите нужни елементи и не прекарва време на слънце, храни се с диета богата на захар и изкуствени съставки, дори приемането на големи дози млечни продукти и калций като добавка, няма да помогне.
Така набавянето на достатъчно калций има два компонента – прием на разнообразни натурални храни, които го съдържат и поддържане на балансиран режим на хранене с минимално съдържание на обработени и бързи храни. По този начин не само ще дадете на тялото си достатъчно калций, но и ще си осигурите максимално усвояване, минимални загуби и достатъчно синергични елементи, заедно с които калцият ще поддържа здрави вашите органи и системи.
Предлагам ви да разгледате табличката с разнообразни източници на калций и да помислите как да включите повече от тях в диетата си:
100 гр продукт | Ca |
Сушена чубрица | 2123 mg |
Сирене Пармезан | 1376 mg |
Сусам | 989 mg |
Рожков | 340 mg |
Лозови листа | 300 mg |
Бадеми | 300 mg |
Нато (от соя) | 217 mg |
Тофу | 200 mg |
Кисело мляко | 199 mg |
Сушени смокини | 190 mg |
Зрял боб | 180 mg |
Прясно мляко | 143 mg |
Kитайско зеле | 100 mg |
- лесно е да добавите чубрица, кимион, мащерка, магданоз и други сушени подправки към ястията
- различните сирена са чудесна добавка към салати от печени зеленчуци
- от сусам и сусамов тахан може да приготвите разнообразни сосове, сладки и дресинги
- рожкова е чудесен заместител на какаото – има естествена сладост и към него няма да се пристрастите
- винаги можете да хапнете бадеми вместо следобедна закуска, заедно с няколко сушени смокини
- лесно е да сготвите ястие с прясно или кисело зеле
Планирайте менюто си внимателно,
Със съдействието на www.artofrealfood.com