Здравата и щастлива жена е в хармония със собственото си тяло, уверена е и излъчва ведрост. Тайната не е в скъпите козметични процедури, нито в идеалната прическа. Защото преди тях винаги трябва да поставяме женското си здраве. Комфортът на вагината е първата и базисна грижа, която всяка жена трябва да осигури за себе си. Защото когато жената се чувства добре отвътре, от най-съкровеното си кътче, това неизменно личи и във външния й вид, походката, излъчването.

В здравата вагина има млечнокисели бактерии (лактобацили), които са част от естествената вагинална флора. Те произвеждат млечна киселина, която създава среда с киселинност 3,8 до 4,5, което е оптималната стойност. Това е естественият защитен механизъм на женското тяло. Често обаче този деликатен баланс бива нарушаван и във вагината може да започнат да се размножават причинители на инфекции като бактериална вагиноза или инфекция с квасни гъбички (Candida).

Основните причини за поява на вагинален дискомфорт

- хормоналните промени по време на менструация, бременност или менопауза;

- cинтетично и тясно бельо;

- агресивни фабрични омекотители, използвани при пране на бельото;

- спорт и някои диети;

- стрес и умора;

- сексуална активност;

- някои сапуни и душ гелове;

- антибиотици, които унищожават „добрите“ бактерии;

- тампони и превръзки

Кои жени са заплашени най-много?


Жените трябва да проявяват особена грижа и внимание към хигиената на интимната си зона по време на менструация, бременност, менопауза и след нея. Това са периоди, при които балансът на лактобацилите е нарушен или пък лигавицата е станала по-тънка и суха, вследствие на хормонални промени. В зависимост от естеството на причината, жената трябва да избере и използва продукт, с който да спре размножаването на бактериите или да овлажни влагалището.

Как да предотвратите появата на лоша миризма и възпаления?

Женската вагина има деликатен рН баланс, който я почиства по естествен начин. Затова не е необходимо да се мие отвътре, например с помощта на дамски душ. Той се използва за промивки само при специални случаи, не и като ежедневно почистващо средство. Мийте само външните части и използвайте продукти, създадени за интимно приложение, които съответстват на нуждите на тяло ти.

Необичайно кървене, вагинално течение, лоша миризма, сърбеж или болка са признаци, които не бива да пренебрегвате. Не разчитайте проблемът просто да отшуми и не следвайте сляпо съвети, дадени ви от приятелка или от непознати в интернет форуми. При всяка подобна ситуация се консултирайте с личния си гинеколог.

Тесните дрехи и тези от изкуствени, недишащи материи, като полиестер, могат да причинят изпотяване, да създадат среда, благоприятна за разитието на бактерии, както и да предизвикат протриване и дразнене на кожата. Добре е да се носят бельо и дрехи от естествен памук, които са проветриви и не прилепват плътно до кожата.

Отделянето на урина след секс може да предотврати възникването на инфекции от случайно попаднали по време на половия акт бактерии във влагалището.

Миенете на ръцете преди поставяне на тампони, превръзки, както и преди секс е особено важно за вагналното здраве.

Добрата грижа започва с добрия продукт

Продуктите с марка Lactacyd съдържат естествена L-млечна киселина, която действа като рН регулатор и овлажнител. Новите продукти на серията са 6. Всеки от тях е съобразен със специфични интимни нужди. Изберете своя. 

Lactacyd fresh – за ежедневна употреба, за жени в менструация и такива с висока физическа активност

Lactacyd sensitive – за жени с чувствителна кожа и алергии към парфюми

Lactacyd Lotion - с ревитализиращ млечен серум

Lactacyd Moisturizing - за жени в менопауза и страдащи от сухота

Lactacyd soothing  - при сърбеж, зачервяване и леко раздразнение

Lactacyd Pharma - за бременни жени и след раждане