Много от вас може би добре познават сладкия топъл вкус на печената тиква с мед и канела или изкусителния аромат на канелено-ябълковия пай. Това, което прави тези десерти по-специални е... канелата.

От далечни времена тя се слави със своите изключителни благотворни качества.

Преди 2000 г. пр.н.е. в Древен Египет канелата била използвана за лечение на най-различни болести. Средновековните медици предписвали на пациентите си канела като лек срещу кашлица, болки в гърлото, бронхит и дори срещу артрит.

Съвременната традиционна медицина, която доскоро гледаше на всичко това с леко иронично око, след редица изследвания, вече е напълно съгласна с удивителните качества на канелата. Следват 14 научно доказани причини да консумираме повече канела в ежедневието.

#1 Изобилна е на хранителни вещества

В сравнение с другите билки и подправки, канелата притежава най-висока хранителна стойност. Тя е богат източник на витамини, минерали и аминокиселини, протеини и въглехидрати. 1 супена лъжица канела съдържа:
19 калории
4 г фибри - 16%
Калций - 8%
Желязо - 4%
Манган - 68%
Препоръчваната дневна доза канела е 1 чаена лъжичка.

#2 Богат източник на манган

Манганът е от изключително значение за здравето на човешкия оргаанизъм. Този елемент се грижи за образуването на съединителна тъкан, предотвратява появата на остеопороза и отстранява чувството на умора. Спомага и за заздравяването на хрущялните тъкани, стимулира процесите на растеж и развитие на организма. Предпазва черния дроб от затлъстяване. Подпомага правилната функция на щитовидната жлеза, регулира нивото на кръвната захар. Манганът е необходим и за нормалното функциониране на нервната система и мозъка. Ниските нива на манган в организма могат да доведат до безплодие, костни малформации, слабост и припадъци. Освен канелата, богати източници на манган са пълнозърнестите храни, ядките, семената, соята, нахутът, бобът, лещата и листните зеленчуци.

#3 Чудесен лек срещу гъбични инфекции

Изследвания сочат, че канелата притежава мощни противогъбични свойства. Доказано е, че кандида (гъбички, които обикновено се появяват по кожата и лигавиците) не могат да оцелеят в среда, в която има канела. Това твърдят китайски учени след проведено през 2012 г. проучване, направено върху канеленото масло, което дължи лековитото си въздействие на химическото вещество – цинамалдехид. 72% от пациентите, страдали от кандида, 14 дни след лечение с капсула, съдържаща канелено масло, били напълно излекувани. Останалите 28% са показали значително намаляване на гъбичната инфекция.

#4 Притежава антибактериални свойства

Освен срещу гъбични инфекции, канелата е мощно лечебно средство срещу други бактерии. Особено интензивно въздействие канелата оказва върху вредните бактерии, попаднали в стомашно-чревната флора посредством лоша храна или други замърсители от околната среда.

#5 Перфектен източник на антиоксиданти

Канелата е първенец сред билките и подправките с антиоксидантни свойства. Сред най-мощните антиоксидантни вещества в канелата са катехините, които присъстват и в зеления чай. Има и редица изследвания, които сочат, че хранителен режим, богат на храни с високо съдържание на антиоксиданти, като канелата, имат връзка върху дълголетието и здравето. Канелените екстракти също помагат и в предотвратяването на оксидирането на храните, откъдето идва е терминът "антиоксидант". Това означава, че, в допълнение към своите антибактериални свойства, канелата се окозва и чудесен естествен консервант.