Много от вас може би добре познават сладкия топъл вкус на печената тиква с мед и канела или изкусителния аромат на канелено-ябълковия пай. Това, което прави тези десерти по-специални е... канелата.
От далечни времена тя се слави със своите изключителни благотворни качества.
Преди 2000 г. пр.н.е. в Древен Египет канелата била използвана за лечение на най-различни болести. Средновековните медици предписвали на пациентите си канела като лек срещу кашлица, болки в гърлото, бронхит и дори срещу артрит.
Съвременната традиционна медицина, която доскоро гледаше на всичко това с леко иронично око, след редица изследвания, вече е напълно съгласна с удивителните качества на канелата. Следват 14 научно доказани причини да консумираме повече канела в ежедневието.
#1 Изобилна е на хранителни вещества
В сравнение с другите билки и подправки, канелата притежава най-висока хранителна стойност. Тя е богат източник на витамини, минерали и аминокиселини, протеини и въглехидрати. 1 супена лъжица канела съдържа:
19 калории
4 г фибри - 16%
Калций - 8%
Желязо - 4%
Манган - 68%
Препоръчваната дневна доза канела е 1 чаена лъжичка.
#2 Богат източник на манган
Манганът е от изключително значение за здравето на човешкия оргаанизъм. Този елемент се грижи за образуването на съединителна тъкан, предотвратява появата на остеопороза и отстранява чувството на умора. Спомага и за заздравяването на хрущялните тъкани, стимулира процесите на растеж и развитие на организма. Предпазва черния дроб от затлъстяване. Подпомага правилната функция на щитовидната жлеза, регулира нивото на кръвната захар. Манганът е необходим и за нормалното функциониране на нервната система и мозъка. Ниските нива на манган в организма могат да доведат до безплодие, костни малформации, слабост и припадъци. Освен канелата, богати източници на манган са пълнозърнестите храни, ядките, семената, соята, нахутът, бобът, лещата и листните зеленчуци.
#3 Чудесен лек срещу гъбични инфекции
Изследвания сочат, че канелата притежава мощни противогъбични свойства. Доказано е, че кандида (гъбички, които обикновено се появяват по кожата и лигавиците) не могат да оцелеят в среда, в която има канела. Това твърдят китайски учени след проведено през 2012 г. проучване, направено върху канеленото масло, което дължи лековитото си въздействие на химическото вещество – цинамалдехид. 72% от пациентите, страдали от кандида, 14 дни след лечение с капсула, съдържаща канелено масло, били напълно излекувани. Останалите 28% са показали значително намаляване на гъбичната инфекция.
#4 Притежава антибактериални свойства
Освен срещу гъбични инфекции, канелата е мощно лечебно средство срещу други бактерии. Особено интензивно въздействие канелата оказва върху вредните бактерии, попаднали в стомашно-чревната флора посредством лоша храна или други замърсители от околната среда.
#5 Перфектен източник на антиоксиданти
Канелата е първенец сред билките и подправките с антиоксидантни свойства. Сред най-мощните антиоксидантни вещества в канелата са катехините, които присъстват и в зеления чай. Има и редица изследвания, които сочат, че хранителен режим, богат на храни с високо съдържание на антиоксиданти, като канелата, имат връзка върху дълголетието и здравето. Канелените екстракти също помагат и в предотвратяването на оксидирането на храните, откъдето идва е терминът "антиоксидант". Това означава, че, в допълнение към своите антибактериални свойства, канелата се окозва и чудесен естествен консервант.
#6 Бори се с HIV
Всички сме чували за HIV (човешки имунодефицитен вирус), който атакува имунната система и прави тялото по-податливо на инфекции. Ако не се лекува, той може да се развие в СПИН. Днес медицината е открила възможности да забави или дори да спре процеса, водещ до увреждането на имунната система. Основният вид на HIV е HIV-1, който е най-опасният и води до почти всички от случаите до развитието на СПИН в световен мащаб. В проучване, направено над 69 индийски лековити растения и билки, се оказало, че канелата притежава най-мощен противодействащ ефект върху HIV-1. Друго проучване установило, че комбинацията на екстракти от бъз, канела и зелен чай може да блокира HIV-1-инфекцията в клетките.
#7 Предотвратява развитието на диабет и регулира кръвната захар
Доказано е, че канелата способства за намаляването на високата кръвна захар. Полифенолите в канелата подпомагат намаляването на инсулиновата резистентност, което ги прави мощен противник в борбата с диабета. Нещо повече, канелата и нейните компоненти оказват благотворен ефект върху други фактори, свързани с диабета и метаболитния синдром, като например възпаления, високо кръвно налягане и проблеми с телесното тегло. Освен това канелата има сладък вкус, който чудесно може да замести захарта.
#8 Потиска апетита
Канелата има потискащо апетита действие. Доказано е, че 1 щипка канела, поръсена върху оризов пудинг, забавя усвояването на въглехидратите от тънките черва. Това създава чувство на пълнота и ситост в организма за по-дълго време. Известно е, също така, че има връзка между кръвната захар и апетита. Колкото е по-висока глюкозата в кръвта, толкова по-голям е апетитът. Ето защо, регулирайки нивото на кръвната захар, канелата способства и за намаляването на апетита.
#9 Подобрява концентрацията
Оказва се, че повечето от нас могат да задържат вниманието си върху нещо не повече от 8 секунди. Не е за вярване, нали? Проблемът обаче има решение, и то е... канела. Достатъчно е дори само да вдъхнете леко от блажения аромат на канела и това ще подобри степента ви на концентрация и внимание, категорични са експертите.