Хранително отравяне обикновено може да бъде предизвикано от консумацията на продукт, замърсен от паразити, бактерии (като E.coli или салмонела) или вирус (като норовирус например). Сред основните фактори подобни микроби да попаднат в стомаха ни са недостатъчно измитите хранителни продукти, както и консумацията на не добре изпечено месо или на друг суров хранителен продукт (като стриди например).

Въпреки че профилактичното приемане на антибиотици (приемане на антибиотици преди човек да бъде изложен на риск от стомашно разстройство) дава ефект, то по принцип не се препоръчва поради развиване на фоточувствителност – един от страничните ефекти при прием на антибиотиците.
Когато е налице хранително отравяне, тялото ни реагира, опитвайки да изгони токсичните микроорганизми чрез диария или повръщане.

Други симптоми на хранително отравяне са: стомашни спазми, треска, обща умора. Най-често срещаните обаче са диарията и повръщането.

#Забравете за лекарството Пепто-бисмол
Това лекарство се препоръчва само в случаите при наличие на умерени симптоми на диария. При развитие на тежко заболяване, характеризиращо се с чести и много редки изпражнения, преминаващи до кървави, както и при сериозно обезводняване на организма, в никакъв случай не го приемайте, а потърсете незабавно лекарска помощ. В противен случай рискувате да задълбочите проблема, тъй като лекарството има стягащ ефект. А диарията е начин на организма да се пречисти от опасните микроорганизми, попаднали в него.

#Пийте много течности
Следващата стъпка е да наблегнете на консумацията на повече течности и предимно вода. Приемайте бистри течности – често и на малки глътки. Диарията и повръщането са симптоми, които могат да доведат организма до опасна дехидратация. Затова се опитайте се да пиете толкова течности, колкото сте изхвърлили, особено при т.н. водниста диария. Неподсладената кокосова вода също може да помогне, тъй като тя съдържа калий и други електролити, които организмът губи, докато се бори с отровите. При настъпила тежка дехидратация /обезводняване/ обикновено се прилага спешно интравенозна хидратация.

#Успокойте стомаха
След повръщане или диария е добре да похапнете нещо, което ще окаже стягащо и успокояващо стомаха въздействие. Добър вариант в случая на първо време са продукти като бананът, оризът, оризовата вода, ябълковото пюре или препечената филийка. На другия ден може да похапнете бисквити и пилешка юфка.

#Не пренебрегвайте посещението при лекар
Въпреки че в повечето случаи хранителните отравяния преминават от само себе си, има случаи и на по-сериозни състояния. Ако симптоми като диария са налице в продължение на 72 часа или по-дълго, а на повръщане – повече от 24 часа, незабавно се обърнете към лекар. Същото се отнася, ако гореспоменатите неразположения са придружени от висока температура. Децата и възрастните хора са по-податливи на обезводняване. Ако един възрастен човек се почувства, прималяване или световъртеж, ускорен пулс сухота в устата или устните, трябва да се консултира незабавно с лекар. Ако детето е апатично, не се храни или не пие течности, не мокри пелените или не уринира през няколко часа, то също трябва да бъде прегледано незабавно от лекар.

Важно! В никакъв случай не пренебрегвайте нито един от гореспоменатите симптоми. Не забравяйте, че колкото по-бързо реагирате в случай на сериозно хранително отравяне с опасност от инфекция, толкова по-скоро ще се преборите с болестта.