Различни храни повишават бодростта и пъргавината на ума. За хора, работещи в офис по 8-10-12 часа, нутриционистът Барбара Мендез препоръчва честа консумация на яйца, лешници, кашу, сьомга, боровинки, зеленолистни зеленчуци, шоколад, слънчогледово и ленено семе.

За бодрост, съобразителност и пъргав ум не забравяйте:

Ядките и семките 

Те са перфектна следобедна закуска, която подобрява мозъчните процеси. Като богат източник на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини, плюс наличието на витамин Е, те предпазват от увреждащото въздействие на свободните радикали. От ядките орехите са най-добри за подхранване на интелектуалната мощ. Кашу и слънчогледовите семки съдържат аминокиселини, които повишават нивото на серотонин и облекчават последиците от стреса.

Боровинките

Те съдържат флавоноиди, които имат антиоксидантно действие, и подобряват ученето и фините движения. Флавоноидите се препоръчват за профилактика на дегенеративните мозъчни заболявания като Алцхаймер и деменция. Добавяйте боровинки към овесена каша на закуска или изяждайте една шепа свежи плодове в следобедните часове.

Яйцата

Богат източник на холин, необходим за изграждане за невротрансмитера ацетилхолин, който помага за концентрация и припомняне на минала информация. Изследвания показват, че хората с Алцхаймер имат изчерпано количество на този важен невротрансмитер. Три пъти седмично консумирайте варени яйца на закуска или омлет за вечеря.

Сьомгата

Рибата е най-добрата храна за мозъка. Особено богата на омега-3 ненаситени мастни киселини е сьомгата. Те подобряват паметта и умствените процеси. Освен това притежават противовъзпалителни свойства, което допринася за профилактиката на сърдечни заболявания, рак и Алцхаймер. Включвайте в менюто си ястия със сьомга или други видове риби по три пъти в седмицата. 

Лененото семе

Растителният източник на омега-3 ненаситени мастни киселини, то е идеално за вегетарианци и вегани. Не само че подобрява мозъчната дейност, но и ограничава процесите на възпаление и подобрява кръвната циркулация в мозъка. Освен това лененото семе понижава нивото на холестерола и балансира кръвната захар. Затова е прекрасна добавка към всякаква диета. Поръсвайте с една чаена лъжича ленено семе овесената каша или добавяйте по 1 лъжичка ленено масло към салатите.

Зеленолистните зеленчуци

Спанак, киселец, лапад, зелена салата, листа от глухарчета, къдраво зеле съдържат витамин-В и фолиева киселина, които възстановяват нервната система и мозъка от умората на годините. Тези зеленчуци съдържат антиоксиданти, а те предпазват от коварството на сърдечните и ракови заболявания. Всеки ден яжте зелена салата или ястие с гарнитура от зеленолистни зеленчуци.

Черният шоколад 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

В шоколада има богато присъствие на антиоксиданта - флаванол, който подобрява кръвния ток към мозъка и предпазва мозъчните клетки. Процентът на какаото е важен, затова черният шоколад е за предпочитане. Смело си доставяйте радост с блокче шоколад или шоколадов бонбон след обяд и за следобедно ободряване.