Време е за продължение, след като ви представихме първата част от съветите на фитнес инструкторът Станимир Михов за здравословните ползи от консумацията на овесени ядки. Ето за какво става дума.

Разликата между овесени ядки и овесени трици

Въпреки че съдържат почти еднакъв брой калории и мазнини, овесените ядки и овесените трици имат някои основни разлики. От гледна точка на протеин и фибри, овесените трици несъмнено съдържат повече и от двете (почти двойно количество).

От гледна точка на наличието на други хранителни вещества триците отстъпват. Това е така, защото зърното е било отстранено, за да останат само овесените трици (обвивката) и по този начин се губят хранителни вещества, които първоначално присъстват в пълнозърнестия овес. Овесените ядки се считат за цяла храна, докато триците само за част от овеса. Въпреки че и двата продукта произхождат от пълнозърнест овес. в крайна сметка се превръщат в различни продукти като преминат през определени процеси.

Накратко:

Овесените трици имат по-голямо съдържание на протеин и фибри в сравнение с овесените ядки или овесена каша, но често се считат за дразнещи корема и неподходящи за консумация от хора под определена възраст (на повечето места срещнах 20 годишна). Причината е високото съдържание на фибри и липсващите хранителни вещества от цялата овесена ядка. Овесените ядки се считат за цяла храна, докато триците са отделена част от пълнозърнест овес – неговата обвивка.

Овесените трици имат по-ниска обща хранителна стойност, защото хранителните вещества от зърното са отстранени.

Овесените ядки освен самостоятелно може да се използват и като сгъстител към храни, алкохолни напитки и основна съставка за овесени сладкиши и бисквити. Овесените трици са по-подходящи за обогатяване на хляб и хлебни изделия.

Как да изберем и съхраним овесените ядки?

Продават се като готов за консумация продукт. Достатъчно е да погледнете етикета, за да разберете всичко, което ви интересува – специфичен състав, трайност и фирмени гаранции. Съхранявайте ядките на сухо и тъмно място. Варени или накиснати, можете да ги запазите до 12 часа в хладилник.

Мюсли, корнфлейкс или овесени ядки?

Oвесените ядки фигурират във всяко мюсли или корнфлейкс. Под формата на листоподобни чипсове, мюслито или корнфлейксът представляват 50–90% овесени ядки, най-често примесени с пшеничен флейкс, плюс добавки или в комбинация от сухи плодове, ядки, семена, мед или други подсладители и овкусители.

Мюсли е суха закуска, която представлява комбинация от плодове, пресовани житни култури и ядки. Най-често се залива с мляко или плодов сок.

Има класическо мюсли, в чийто състав влизат само пресовани житни зърна, сушени плодове и ядки.

Специализирания вид мюсли е зърнена закуска за целеви групи (деца, фитнес мюслита, мюслита за диабетици). При мюслито, освен ползите от съдържащите се пълнозърнести зърнести продукти, в допълнение идват и ползите от съдържащите се ядки (омега – 3 полиненаситени мастни киселини, растителен протеин, който допълва и обогатява белтъка на съдържащата се в мюслито зърнена храна – пшеница или овес) и лесно усвоимите прости захари от допълнително вложените сушени плодове.

Корнфлейкс е хранителен продукт, който се произвежда от царевични зърна и е първият индустриален продукт от зърнено-житни растения за закуска, който се появи на пазара.

Приготвя се от сварени царевични зърна, които се изтеглят на люспи, сушат се и се пекат. Този хранителен продукт се консумира най-често за закуска с мляко или плодови сокове.

Понастоящем се произвеждат различни пълнозърнести и многозърнести видове корнфлейкс – съдържат пълнозърнеста пшеница, ориз, царевица и други.