Започваме с диетата за първите две седмици от нашето 30-дневно Facebook предизвикателство. Режимът е здравословен, без да е краен и с лишения. Ако съчетаете този вид хранене със спорт или поне с повече движение, като интензивно ходене например, със сигурност в края на този месец ще можете да се похвалите със свалени до 5 кг.
Ден 1
Закуска: 200 г нискомаслено кисело мляко и 1 намачкан банан
Късна закуска (около 10 часа):
200 г череши
Обяд:
200 г печено пилешко месо със 100 г задушени картофи (без мазнина).
Следобедна закуска:
50 г моцарела (или изкиснато бяло саламурено сирене)
Вечеря:
Спагети (50 г) със спанак (150 г) и сьомга (50 г). Може да добавите сметанов сос – 70 г сметана и щипка черен пипер.
Ден 2
Закуска: 30 г предварително накиснати във вода овесени ядки с 200 г нискомаслено кисело мляко
Късна закуска (около 10 часа):
1 ябълка
Обяд:
Пикантна крем супа от леща. В малко вода, без мазнина, се задушават 1 малка глава лук, 1 морков и 1 чушка. Добавя се 50 г червена леща и ври до готовност. Червената леща се сварява бързо. Пасира се и се добавя 1 с. л. зехтин.
Следобедна закуска:
20 г сурови бадеми
Вечеря:
Задушени картофи с цветни зеленчуци
Сварете 200 г картофи. Задушете 1 малка глава лук, 1 морков и половин домат. Добавете зеленчуците към нарязаните на кубчета картофи и овкусете с 1 с. л зехтин и пресен магданоз.
Ден 3
Закуска:
200 г нискомаслено кисело мляко
Късна закуска (около 10 часа):
300 г ягоди
Обяд:
Салата и огретен с тиквички
Нарежете 1 малка тиквичка на колелца и задушете със стрък пресен лук. Разбийте 2 яйца, овкусете ги с босилек и залейте зеленчуците. Запечете. Малко преди да са готови, настържете 50 г кашкавал. Салатата е по избор – маруля (половин) с домати (250 г) и чушка или средно голяма краставица с магданоз.
Късна закуска:
Салата (може да направите обедната салата в по-голямо количество и да разделите на 2 или да направите със същите продукти по-късно, за да е абсолютно свежа)
Вечеря:
Протеинова бомбичка
50 г пилешки гърди на тиган, 1 яйце и 20 г кашкавал
Ден 4
Закуска:
Омлет с извара
Разбийте едно яйце с 50 г извара и запечете на тиган без мазнина
Късна закуска (около 10 часа):
200 г череши
Обяд:
Салата и свински хапки със сметана
Задушете нарязано на дребни хапки свинско месо (100 г), разбъркайте 100 г сметана и залейте, докато е още топло. Направете си салата с краставици и домати, овкусете с лимон и зехтин.
Следобедна закуска:
200 г кисело мляко
Вечеря:
Ризото със зеленчуци
Задушете 1 малка глава лук и 1 морков. Добавете 50 г кафяв ориз и 1 ч. ч. вода. Бъркайте, докато водата изври и добавете още течност до готовност. Към готовото ризото може да добавите няколко маслини.
Ден 5
Закуска:
30 грама сурови ядки и 5 сушени фурми или кайсии
Късна закуска:
1 ябълка
Обяд:
Бяла риба с доматен сос на фурна
Следобедна закуска:
150 г сушени фурми
Вечеря:
Пилешка супа
150 г пилешки гърди се варят с 1 глава лук, 1 морков, 1 домат, 1 чушка. Към готовата супа добавете пресен магданоз.
Ден 6
Закуска:
Филийка със зеленчуков пастет
150 г авокадо се пасира с 2 с. л. извара Намазва се върху филийка пълнозърнест хляб.
Късна закуска:
150 г грозде
Обяд:
Доматена крем супа със сирене
Задушете лук, чесън и настърган морков в малко вода. Когато поомекнат, добавете 2 големи домата, нарязани на ситно, варете на слаб огън 20 минути. Може да оставите супата и сурова, да пасирате и да изпиете като зеленчуково смути.
Следобедна закуска:
30 г кашкавал
Вечеря:
Пухкаво картофено пюре
Сварете 100 г картофи, обелете и намачкайте. Към пюрето добавете 1 с. л. зехтин.
Ден 7
Закуска:
200 г кисело мляко и 1 плод по избор
Късна закуска:
200 г киви
Обяд:
Спагети Болонезе
Сварете 60 г спагети. В малко вода задушете ситно нарязани зеленчуци - лук, чушка, целина; добавете и 100 г кайма. Когато сместа е готова, объркайте със сварените спагети.
Следобедна закуска:
20 г сурови ядки
Вечеря:
Богата салата – 1 сварено яйце, айсберг, рукола, чушка, 50 г сварена царевица, краставица. Ако усещате нетърпим глад, може да добавите към салатата 150 г пилешки гърди, запечени на тиган.
Ден 8
Закуска:
Овесени палачинки (2 бр.)
1 яйце се разбива с 30 г овесени ядки. Комбинирайте с 20 г сирене или половин намачкан банан.
Късна закуска:
200 г кисело мляко
Обяд:
Свински хапки (150 г) със зелева салата. Месото се нарязва и се задушава с малко вода, черен и червен пипер. Настържете ¼ от малка зелка и я овкусете с лимонов сок и зехтин.
Следобедна закуска:
Мини салата от 1 средно голяма краставица и 30 г сирене
Вечеря:
Морковена супа
Нарежете 200 г моркови и 1 средно голям картоф и ги сварете. Пасирайте. Овкусете с 50 г пармезан, пресен магданоз и 1 с. л. зехтин.
Ден 9:
Закуска:
Омлет (2 яйца) със сирене (40 г)
Късна закуска:
200 г кисело мляко
Обяд:
Салата от зеленчуци по избор
Следобедна закуска:
20 г сурови ядки
Вечеря:
Сирене в пергамент
Поръсете едно блокче бяло сирене (80 г) със сушен риган и босилек, завийте го в пергаментова хартия и запечете на тиган. Комбинирайте с доматена салата – 2 домата и зехтин.
Ден 10
Закуска:
30 г предварително накиснати овесени ядки със 150 г кисело мляко
Късна закуска:
200 г киви
Обяд:
Голяма салата от сезонни зеленчуци. Дресинг - 1 с. л. тахан, 1 с. л. лимонов сок и щипка сусам.
Следобедна закуска:
200 г таратор
Вечеря:
Запечени картофи с гъби на фурна
150 г картофи, 200 гъби и 1 малка глава лук се задушават в малко вода. Овкусяват се с черен пипер и се запичат на фурна.
Ден 11
Закуска:
Филийка със зеленчуков пастет - 150 г авокадо, пасирано с 1 изпечена червена чушка се пасира и се намазва върху филия пълнозърнест хляб.
Късна закуска:
200 г кисело мляко
Обяд:
Пиле с картофи
Задушете 1 малка глава лук, 1 морков, 1 домат и 100 г нарязано на късчета пилешко месо. Добавете 100 г картофи и запечете във фурната.
Следобедна закуска:
30 г сурови ядки
Вечеря:
Голяма шопска салата
Ден 12
Закуска:
200 г кисело мляко и 150 г малини
Късна закуска:
1 ябълка
Обяд:
Пилешко месо (150 г) със салата от свежи сезонни зеленчуци
Следобедна закуска:
30 г сурови ядки
Вечеря:
100 г печена сьомга със салата от айсберг и домати. Рибата се запича на тиган и се овкусява с лимонов сок.
Ден 13
Закуска:
2 варени яйца и 40 г сирене
Късна закуска:
150 г грозде
Обяд:
Пиле с лимон и запечени моркови с мед
150 г пилешки гърди се нарязват на хапки. Овкусява се с пресен чесън, сока на 1 лимон и половина настъргана кора. 3 моркова се нарязват на дебели ивици, намазват се тънко с мед, завиват се във фолио за печене и се запичат за 15 мин. във фурната.
Късна закуска:
200 г айрян
Вечеря:
Крем супа от цвекло и сметана
Ден 14
Закуска:
20 г сушени ядки и 4 сушени фурми
Късна закуска:
300 г малини
Обяд:
Телешки кюфтета
Смесете 150 г телешка кайма с 40 г настърган кашкавал. Овкусете с черен пипер и суха салвия. Запечете на тиган. Комбинирайте с богата салата от чушка, 2 домата и айсберг, овкусени с лимонов сок и зехтин.
Следобедна закуска:
200 г айрян
Вечеря:
Сирене по шопски