При веган диетата от дневното меню са изключени както месо, така и яйца и всякакъв вид млечни продукти. Стига да е добре балансирана и проведена под вещия контрол на диетолог, тя може да направи чудеса за вашата фигура. Колкото и странно да звучи на застъпниците на месното хранене, веган диетата осигурява всички необходими за организма хранителни вещества – витамини и минерали. Освен това, според експертите, в сравнение с вегетарианската, веган диетата притежава много по-важни и значими за здравето хранителни предимства.

Както вече споменахме, веган диетата се отличава от вегетарианската единствено по отсъствието в нея на онези хранителни вещества, които се съдържат в яйцата и млечните продукти. Ето защо веганите, приемащи само растителни храни, следва да се уверят, че приемат необходимите нутриенти, изброени по-долу.

Ето кои са златните правила, които трябва да спазвате при изпълнението на веган диета:

# Задължително включвайте в ежедневното си меню следните продукти:
- Разнообразни растителни храни, включително зърнени, които са богати на витамини B12, D и калций
- Соево мляко
- Ядки

Витамин B2

Тъй като веганите приемат значително по-малки количества от така необходимия за нормалния енергиен метаболизъм и правилното протичанена клетъчните процеси витамин B2, задължително включвайте в менюто си следните продукти: пълнозърнести храни, гъби, бадеми, зеленолистни зеленчуци, бирена мая.

Витамин B12
Витамин B12 се съдържа предимно в месото и яйцата. Ето защо веганите следва да добавят витамина чрез растителните продукти, съдържащи В12. Такива са: бирена мая, зеленчукови масла, соево мляко. Този витамин е необходим за производството на червените кръвни клетки, за синтеза на ДНК и за поддържането на нервната система.

Витамин D
Витамин D се открива в мазната риба, яйцата и млечните продукти, и за жалост липсва в растителните храни. Веганите могат да получават необходимите количества от витамина, приемайки достатъчни количества растителни продукти, обогатени с витамин D като: зеленчукови масла, соево мляко, зърнени храни. 

Йод
Изследвания доказват, че веганите приемат по-малки количества йод, отколкото са необходими на организма. Растителни продукти, съдържащи минерала са: кафяви морски водорасли, лук и други зеленчуци, отглеждани в богата на йод почва, бадеми и орехи.

Внимание! Въпреки горните насоки, преди да предприемете каквато и да било веган диета, задължително се обърнете към диетолог професионалист, който да следи всяка стъпка от изпълнението й. Те ще имат най-добро и професионално наблюдение над калорийния прием на веганите, който да осигури адекватни енергийни нива.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement