Добрата комуникация с околните е възможна само при добър слух и възможност за разбиране на получената информация. Често пъти преумореният слухов орган – средното ухо, губи от своята чувствителност и започва да чува звукове в по-ограничен диапазон. 

Тъй като преди време сте били с нормален слух, ето по какво може да се ориентирате, че слухът вие е намален:

1. Често ви се налага да усилвате звука на телевизора или радиото.

2. По-лесно разбирате мъжки глас в сравнение с женски или детски глас.

3. Трудно чувате звънеца на вратата.

4. Когато сте сред група хора, изпитвате затруднение да следите разговора.

5. Смятате, че хората около вас говорят неразбираемо и мънкат.  

6. Често използвате изразите: "Моля?" и "Какво казахте?".

7. Трудно чувате звуците в природата (чуруликане на птичките, шум на листата).

8. Близките са ви казвали, че не чувате добре.

Ако на повече от 3 от изброените ситуации, отговорите с "да", най-добре направете консултация със специалист по уши-нос-гърло. При необходимост ще ви бъде направена аудиограма на двете уши. Това е тест за проверка на прага на чуване, от която специалистите могат да се ориентират за причината и степента на увреждането на слуха. 

Невинен начин за увреждане на слуха е слушането на силна музика с малки слушалки тип "тапи", които въвеждат звука съвсем близо до тъпанчевата мембрана на ухото. Последни проучвания на екип учени от Харвард показват, че слушането на силна музика през слушалки повече от 1 ч. на ден след пет години води до частична глухота при всеки четвърти тинейджър. Басовете са най-опасни, затова ако слушате такава музика, задължително намалявайте звука.

 Свързани статии: