Не е толкова трудно да се чувстваш добре, а това означава да си здрав. Физическите упражнения, фитнесът и спортът са важни, но не са достатъчни, за да сте в баланс. Ежедневието ви е съставено от множество навици, които изграждате с времето. Затова е добре да се погрижите за тях, особено за онези, които са свързани с храненето, сънят, разпускането на стреса и приема на алкохол. Вижте как да сте здрави с малко потене и повече внимание върху тези шест неща.

1. Повече време за хранене

Забързан живот и фастфууд - не, не е никак полезно и знаем, че и вие го знаете. Тук обаче няма да засягаме темата за вредните и полезните храни, а за времето, което давате сами на себе си, за да се нахраните. Важно е да не се случва с хиперскорост. Диетолозите съвветват всяка хапка да се дъчве бавно и около 20 - 30 пъти, за да се улесни разграждането и поглъщането на храната. А и колкото повече държите храната в устата си, толкова повече тя се разгражда и усвоява от червата. Накратко, колкото по-малко използвате устата си, толкова повече работа ще има за стомаха и червата, а това може да причини подуване или запек. Освен това бавното темпо намалява шансовете за преяждане.

2. Не се разсейвате и се насладете на храната

Много хора обядвате на бюрото си всеки ден - тялото ви има проблеми с приоритизирането на храносмилането, когато сте ангажирани с друго и сте под стрес - преяждането ви е в кърпа вързано. Понякога наистина няма възможност и се налага да обядвате "на крак" или работейки пред компютъра. В тези ситуации е хубаво да  планирате какво и колко точно ви се яде предварително, за избегнете страничния ефект, когато фокусът ви е върху екрана, а не върху храната.

3. Не яжте преработени храни

Високо преработените храни най-често са с високо съдържание на натрий и имат добавени захар, сол и списъкът с вредни съставки за здравето е твърде вероятно да продължи... Приемайте повече храни, които съществуват в природата - като зеленчуци, плодове, ядки, семена, здравословни мазнини и висококачествени протеини като боб, риба и месо. Обработените храни имат пълнители, стабилизатори и сгъстители, които могат да разрушат способността на тялото да се насища с основни витамини и хранителни вещества от истинската храна. Затова побързайте със създаването на този навик и не претоварвайте тялото си с вредни вещества.

4. Достатъчно сън

Когато се опитвате да намерите време за всичко - работа, социални ангажименти, семейство, упражнения, готвене на здравословни ястия и още какво ли не, не посягайте към съня си. Здравословният сън заслужава по-високо място в списъка ви с приоритети и колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-здрави ще сте. Това са часовете от деня, когато тялото се отпуска и се възстановява. Недостигът на сън автоматично ще завиши кръвната ви захар на следващия ден, защото метаболизмът ви не е имал време... Междувременно се нарушава равновесието между глада и хормоните на ситост, което може да доведе до усещане, че стомахът ви е без дъно и да не можете да спрете да ядете. Лишаването от сън води до ниски нива на лептин - хормонът, който помага за регулиране на енергийния баланс на организма и потиска на глада, а резултатът е повече от апетит за захарни изделия.

5. Намерете начин да се освободите от стреса

Стресът, който е породен от вълнение, може да е добър за вас. Този, който има отрицателен тон и ефект върху живота ви, се отразява лошо и на тялото - от депресия и безпокойство до стомашно-чревни проблеми и сърдечно-съдови заболявания. В името на здравето си е важно да си създадете навик, с който да облекчите стреса. Някои хора го наричат хоби, вие му викайте както искате, но трябва да имате средство за баланс в живота. Ходете на танци, медитирайте, разхождайте се - дайте си време за презареждане на батериите.

6. Намалете алкохола

Първо ще избегнете ужасните махмурлуци и второ - препиването (до едно питие на ден за жените и две за мъже е нормално) може да увеличи риска от рак и високо кръвно налягане, както и да допринесе за лош сън и преяждане. Препиването с алкохол дехидратира организма и води по-ранни признаци на стареене като бръчки и състаряване на кръвоносни съдове. Няма лошо от питие тук-там, но е добре да е минимум. Има още минуси от алкохола:

- Много видове алкохол са прекалено сладки, което може да доведе до напълняване и проблеми с нивата на кръвната захар;

- Алкохолът и захарта в комбинация могат също и да навредят на здравето на червата и микробиологичния им състав;

- Спиртните напитки понижава ефикасността на лептина, а по-рано споменахме, че хормонът е отговорен за усещането за ситост.

Сега вече знаете как да живеете доста по-здравословно с малки промени в начина на живот. Имаме още съвети, просто последвайте линка: