От еволюционна гледна точка това, което ни е направило доминиращият вид в света, е възможността ни да работим в екип. От първите мигове на бебето, главната цел на мозъка му е да се научи да е в синхрон с останалите хора (на първо време с родителите си) и това желание продължава през цялото му израстване. От друга страна, ако започнете да поучавате децата директно, може да се породи съпротива. За щастие има три лесни начина, по които можете да учите детето си на работа в екип, без то изобщо да разбере, че го учите на нещо.

Използвайте забавни игри

Снимка: istockphoto.com

Спомняте ли си като деца да сте играли на „Музикални столове“ или на „Намигванка“ (може да сте я чували и по друг начин – става дума за игра, при която в група деца едно дава сигнал на друго с намигване или друг невербален знак и то трябва да дойде при него, без другите да го спрат). А спомняте ли си докато играете, да сте се чувствали поучавани? Е, точно това се е случвало всъщност.

Именно игрите, в които се изисква някакъв вид координация между участниците, помагат за развитието на умението за работа в екип повече, отколкото която и да е класна стая и училищен проект. Започнете да играете на подобни игри с детето си колкото се може по-рано и ще му е лесно да се сработи в игрите с връстниците си, със съучениците си и с колегите си в бъдеще.

Запишете го на спорт или друга групова дейност

Снимка: istockphoto.com

Ако най-простите детски игри могат да развият толкова много уменията за комуникация на детето, можете да си представите колко по-силен ще е ефектът в отборни спортове или музикални групи, в които синхронът и работата в екип са най-важни за успеха.

Вашата задача в случая е да намерите не само подходящо занимание за детето си, но и да прецените доколко се справя човекът, който отговаря за отбора или групата. Той трябва да бъде някой, който изтъква важността на групата като цяло, а не на отделни „звезди“, които имат повече талант от останалите.

Използвайте всякакви забавни дейности

Снимка: istockphoto.com

Не всяко дете изгаря от желание да тренира спорт, да се занимава с музика или с някаква друга групова дейност. Това не значи, че са безнадеждни случаи и може да опитате да откриете нещата, които са им интересни и да използвате тях.

Ако видите, че детето ви проявява интерес към готвенето, може да започнете да го правите заедно, като си разпределите отделните задачи, които всеки трябва да свърши. И ето, отново има работа в екип. След това може да правите други неща заедно и да се опитате да намерите други деца, с които вашето да майстори и да твори.

В крайна сметка можете и да се възползвате от нещата, които детето ви чете или гледа, за да му обърнете внимание на важността на работата в екип.

Платформата Voyo предлага огромен избор от детски предавания, предназначени за различни възрастови групи. Голяма част от тях биха могли да ви свършат чудесна работа като илюстрация за това колко е важно един човек да може да се сработва с останалите, за да постигне целите си.

Сред най-новите предложения е анимацията „“. Боб и вярната му бригада са винаги готови да поемат и най-трудния и сложен проект и да се справят с него в срок и с малко помощ от бизнес партньорката на Боб Уенди и верните им строителни машини.

Може да започнете да гледате „Строителят Боб“ още днес. Voyo предлага на новите си потребители 7-дневен безплатен период, в който могат да пробват услугата.