Всички родители искат децата им да са здрави, умни и задоволени. Тези неща действително са важни, но родителите често забравят да погледнат голямата картина – как децата им гледат на себе си и на света. Прекаленото окуражаване на постижения може да попречи на децата да приемат провалите си в бъдеще, прекалената грижа може да ги накара да се страхуват от заобикалящия ги свят.

Снимка: istockphoto.com

Едно от най-важните неща, които трябва да направите за децата си, е да им помогнете да имат положителна оценка за себе си и да откриват хубавите неща в света. Това е нещо, което те сами няма да могат да направят, защото още от раждането си децата търсят напътствия от родителите си. Наследниците на сърдити и недоволстващи родители вероятно също ще станат сърдити и недоволстващи възрастни.

Тук ви предлагаме 7 начина, по които може да опитате да направите децата си по-позитивни, за да израснат по-щастливи. Допълнителен плюс е, че докато им помагате, може и вие да препокриете радостта от живота.

1. Научете ги да помагат

Снимка: istockphoto.com

Насърчавайте децата си да ви помагат в чистенето на жилището и в домакинската работа. Тези задължения ще са им неприятни само ако вие им внушите, че са такива. Нека децата ви да знаят, че когато избършат праха или измият чиниите, те не просто правят каквото сте им казали, но и ви помагат. Благодарете им.

2. Помогнете им да започнат дневник за хубавите моменти

Снимка: istockphoto.com

Насърчавайте децата си да си водят дневник, в който да записват (или рисуват) моментите от деня, които са ги направили най-щастливи. Може да е някое животно, което ги е впечатлило в зоологическата градина, подарък, който са получили или нещо, което ги е накарало да се зарадват, като например дъга в небето. Дневникът не само ще им помогне да си припомня тези хубави моменти, но и ще ги накара да търсят онези неща в живота си, които ги правят щастливи.

3. Поставяне на изпълними цели

Снимка: istockphoto.com

Нищо не увеличава самоувереността на едно дете от постигането на дадена цел. По тази причина трябва да ги насърчавате да си поставят цели и да ги постигат. Според немската психоложка Габриеле Йотинген, най-добрият начин за това е като първо насърчите децата да си поставят ЦЕЛ (ясна и постижима), да определят какъв е РЕЗУЛТАТЪТ от постигането на тази цел (нещо, което да ги мотивира), да се опитат да си представят ПРЕПЯТСТВИЯТА (какво би им попречило да изпълнят целта), след което да съставят ПЛАН как да преодолеят препятствията и да изпълнят целта.

4. Споделяйте позитивните моменти с тях

Снимка: istockphoto.com

Когато видите, че децата ви се забавляват с водна пръскачка (и са вир-вода) не бързайте да им се карате, нито игнорирайте играта им. Включете се в нея, за да им покажете, че смеха и забавленията не са нещо глупаво и детинско.

5. Пробвайте нови неща

Снимка: istockphoto.com

Ако децата ви проявят интерес към някаква нова дейност, позволете им да опитат. Танци, музика, рисуване, спорт – всичко това ще е полезно за децата ви. А най-добре ще е, ако и вие се включите, защото по този начин ще споделяте позитивни емоции с децата си.

6. Правете позитивни коментари

Снимка: istockphoto.com

Давайте на децата си да разберат, че са ценени и обичани. Насърчавайки ги сами да правят кратки и позитивни коментари за себе си, като „Аз съм добър“, „Аз съм обичан“, „Аз съм щастлив“.

7. Подбирайте какво гледат

Снимка: istockphoto.com

Темата за вредите и ползите от гледането на видео за децата е много спорна, макар да е ясно, че преди 2-годишна възраст трябва да ги пазите далеч от екраните. След това обаче няма начин да не бъдат привлечени от богатата визуална среда, така че е добре да ги насърчавате да гледат неща, които помагат за израстването им като позитивни хора.

Примери за позитивни филми за най-малките:

Бихме могли да ви препоръчаме два анимационни сериала, които са достъпни на платформата Voyo и предлагат точно тези неща, които са най-важни за позитивното развитие на децата ви.

Пъстрата Руби

Снимка: VOYO.BG

Пъстрата Руби е любознателно и изобретателно малко момиче, което вярва, че нейните кукли са живи. С помощта на вълшебство тя пътува до Пъстрото градче, където куклите й оживяват. Когато сърцето на мечето Чоко започне да свети, това означава, че някой в градчето се нуждае от помощ. Винаги с усмивка, Руби се изправя пред различни предизвикателства и винаги намира начин да се справи с всяка ситуация.

Забавните цветни приключения на Руби дават на децата важни уроци за разрешаването на проблеми, приятелството и прошката.

Ягодов сладкиш: Плодови приключения

Снимка: VOYO.BG

Ягодка и нейните пет приятелки живеят в малък, вълшебен свят, скрит в ягодово поле. Ягодка може да е мъничка, но има голямо сърце. Тя е най-добрият приятел на всички и винаги е готова да се отзове и помогне, когато има проблем.

Също като при „Пъстрата Руби“ и тук става дума за приятелство и разрешаване на проблеми, но сериалът „Ягодов сладкиш“ е насочен най-вече към отношенията между хората. Различните приключения могат да ви дадат възможност да попитате децата си как сравняват отношенията със собствените си приятели с тези на Руби и компанията ѝ.

И двата сериала, както и много други предложения за деца, може да намерите на Voyo и да ги пуснете на децата си още днес. Може да тествате услугата 7 дни безплатно.