Изданието на „Егмонт България” ще откриете по местата за продажба на вестници и списания като приложение на „Труд” и „24 часа”. Цената е 7,99 лв. Красивите илюстрации и дискът с прочетената от актрисата Майя Остоич приказка ще увлекат прохождащите читатели смело да се впуснат в приключенията на Питър Пан.

Романът

Кой е Питър Пан? Момчето, което не иска да порасне, се появява за първи път в The Little White Bird. Това е роман за възрастни, написан от шотландския писател и драматург Дж. М. Бари през 1902 г. С най-известните си приключения героят дебютира през 1904 г. в театралната пиеса „Питър Пан или Момчето, което не иска да порасне”. След огромния й успех издателите на Бари отделят главите, посветени на Питър Пан от The Little White Bird, и ги преиздават през 1906 г. под заглавието „Питър Пан в Кенсингтън Гардънс”. Самата пиеса също е адаптирана в роман – „Питър и Уенди”, издаден през 1911 г.
Любопитна подробност е, че Бари никога не описва външния вид на Питър в детайли, като по този начин остава на въображението на читателите си да решат как той ще изглежда. Счита се, че образът на момчето, което не иска да порасне, се базира на по-големия брат на Бари, който почива в инцидент при каране на кънки на лед в деня, преди да навърши 14 години.
През годините Питър Пан се появява в редица адаптации, продължения и предистории, сред които адаптацията на „Дисни”, няколко сценични мюзикъла и пълнометражни ленти.

Версията на „Дисни”


„Питър Пан” е 14-ият анимационен проект на „Дисни”. Голям фен на романите на Бари, Уолт Дисни преговаря за закупуването на филмовите права от писателя от 1935 до 1939 година. Работата по екранизацията започва в началото на 40-те, като намерението на Дисни е „Питър Пан” да излезе по кината веднага след „Бамби” (1942 г.), но Втората световна война осуетява плановете му. Филмът се появява на голям екран през 1953 г. Гласът на Питър Пан дава Боби Дрискол, който е изключително популярен като дете актьор. Отличен е с Оскар за ролята си в пълнометражната лента от 1949 г. The Window, а след филма „Островът на съкровищата” от 1950 г. получава и собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд. Актрисата Катрин Бемонт пък озвучава едновременно Уенди и Алиса от „Алиса в страната на чудесата”. Именно по нейн образ аниматорите на „Дисни” създават Алиса. Капитан Хук е създаден по образ на актьора от немски произход Хенри Брандън, познат в киното предимно с роли на злодеи.

Ползите от аудиоприказки

Всички тези герои, претворени в чудесни илюстрации, се откриват из страниците на най-новата книга от поредицата „Приказки на глас”. Освен да прочетат за приключенията на Питър Пан децата ще се забавляват, слушайки аудиоприказката, подарък към книгата. Защо е ценно това? Слушането на аудиокниги повишава способността за слушане с разбиране. Детето може да се фокусира върху историята и по този начин да повиши и умението си за концентрация. Увличането в слушане на приказка подобрява и въображението. Докато малчуганът проследява сюжета, в ума му изникват визуални образи, свързани с него, и по този начин въображението му работи. Освен това децата може да се забавляват и слушат приказки заедно, което да позволи на родителите да си починат или пък да се присъединят към тях. Чудесно, нали? Търсете „Питър Пан”, новата книга от поредицата „Приказки на глас” от 2 юли по местата за продажба на вестници и списания.