Всички родители някога са били деца и... ученици. И помнят времето, когато се е налагало да показват на своите родители бележниците си, които не винаги са били пълни с шестици. Неуспехите на детето обаче се понасят дори по-трудно от собствените такива и често майките и татковците не реагират по най-добрия начин на слабите оценки на малчугана или тийнейджъра.

Ето защо е добре да преброите до 10, преди да избухнете и да се скарате на детето си за някоя двойка. Дългите "лекции" на тема колко важно е образованието и наказанията не винаги са най-добрият начин да накарате детето си да бъде по-старателно. Далеч по-ефективно и по-малко стресиращо е да научите малчугана да си поставя ясни цели и да ги следва неуморно, твърдят специалистите. 

Ето няколко полезни съвета за това как да постъпите, ако изпаднете в такава деликатна ситуация:

1. Насърчавайте детето си само да определи върховете, които може и иска да изкачи, що се отнася до образованието му.

Снимка: iStock2. Обещайте му, че ще направите нещо забавно заедно, ако положи усилия да изкарва по-високи оценки.

3. Ако детето само не е доволно от дадена оценка, насърчете го да разговаря с преподавателя по съответния предмет в училище.

4. Обяснете на ученика, че той трябва да полага сериозни усилия, за да бъде отличник. А това отнема и доста време, което иначе той/тя би отделил/а за игра с приятелите.

5. Ако изброените по-горе методи не дадат желания резултат, потърсете отговорност от детето. Поговорете с него за причините, поради които не съумява да изкарва по-високи оценки.

Снимка: iStock6. Наблюдавайте внимателно колко време прекарва пред телевизора или компютъра. Обяснете му, че броят часове за приятни занимания трябва да съответства на този за учене.

7. Поддържайте контакти с преподавателите на детето си. Така ще успеете да помогнете на ученика и ще избегнете неприятните изненади в края на срока или годината.