Възможно ли е да се сложи край на гърмежите и миризмата на барут от фойерверки около коледните и новогодишни празници?

До 2000 лева глоба, ако се използва пиротехника без разрешение. Това предвижда промяна в наредбите, които ще приеме Столичният общински съвет. Предвижда се новите правила да влязат в сила от края на януари 2022 г.

Целта е да се създаде порядък, тъй като има множество сигнали и оплаквания от живущи в различни квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието.

Няма да се забраняват продукти от най-безопасната категория – тип бенгалски огън, например. 

Снимка: iStock

Да се ограничи купуването и използването на фойерверки и други пиротехнически средства от група 2 и 3 (като фойерверки тип „римски свещи“ и пиратки) предлага и варненска фондация. Инициативата е насочена към територията на общината на морската столица.

"Всяка година десетки граждани в района на община Варна пострадват от злоупотреба с пиротехника, а хиляди деца, хора в неравностойно положение и животни получават огромен стрес заради новогодишната заря и други случаи на фойерверки заради частни тържества", е мнението на фондация "Гея"  .

По думите им свободно извършваните фойерверки са свързани с чести случаи на стрес за деца, граждани и животни и огромни количества на отровно запрашаване с ФПЧ.

Те излизат с предложение за ограничаване на закупуването и забрана на ползването без разрешение от районните кметове.

От фондацията настояват още новогодишната заря да се изпълнява от специалисти и да е извън населената част на град Варна.

 

Трябва ли да се забранят своеволните фойерверки и гърмежи?