"За да отиде на риба и от това да не последва скандал, всеки път мъжът ми ми оставя пари, за да си купя нещо от мола. Моята тайна е, че спестявам тези пари за коледните и новогодишните празници. Така че молете се за повече слънчеви дни през уикенда, момичета, за да става за риболов!"

Тайната за допълнителни пари на една от нашите редакторки ни провокира да открием още начини да спестим по празниците. Ето ги и тях.

1. Не бъдете консуматори. Светът буквално страда от хилядите ненужни вещи, които се произвеждат, опаковат в найлон, хартия и пластмаса, а след това се изхвърлят на боклука. Празниците са най-вече в светлината отвътре, не в броя коледни лампички, шоколад, пуловери, рокли и палитри сенки.

2. Смятате, че е рано да се мисли за празници и подаръци? Напротив. Колкото по-рано планирате това и успеете с покупките, на толкова по-ниски цени ще се порадвате. За никого не е тайна, че в дните около Коледа и Нова година артикулите някак загадъчно (уж!) започват да поскъпват. Търговският трик се случва най-вече преди промоции и намаления. Един продукт е първо увеличен като цена, а след това намален. Случва се няколко дни преди планирана промоция. За да избегнете възможността търговски и маркетингови трикове да изтънят джоба ви, огледайте се за подаръци преди масовата истерия да е започнала.

Снимка: iStock

3. Направете списък с магазините, които ще посетите за подаръци. Ограничете се до няколко, в чието качество сте сигурни, за които сте установили във времето, че наистина имат намаления, от които да се възползвате по празниците. Всяко допълнително обикаляне и посещение на място е възможност да харчене на още пари. Не случайно се казва, че животът ни е лашкане между двете крайности – "От утре започвам да пестя" и "Веднъж се живее".

4. За много хора най-големият разход по празниците е храната. Нашият основен съвет за намаляване на разходите за храна е планирането на менюто. Често пазаруваме, без да имаме представа какво ще готвим и в крайна сметка харчим повече. Използвайте останалата храна, за да направите ново ястие. В кулинарния сайт bistro.bg ви показваме няколко идейни празнични рецепти както и начини как от останалото от вечеря или обяд да създадете ново ястие, с различен вкус.

5. Пазарувайте на едро. По празниците има повече почивни дни, които прекарваме у дома. Това означава и повече време за хапване, пък и искаме да се поглезим, да ни е вкусно и сме зарязали всякакви диети. По-евтино ще ви излезе да купите портокали в голяма мрежа от 5 или 10 кг, отколкото да купувате няколко пъти по килограм от близкото магазинче. Допълнителен бонус е по-малкото опаковки и найлонови торбички, с които ще се сдобиете.  Празниците са истинско перпетууммобиле за боклук. Прегледайте шкафовете, килера и фризера. Използвайте запасите, които имате преди да купите ново от същото. Добре е да проверите и срока на годност на складираните продукти. 

6. Сравнете цените онлайн. Има няколко приложения, в които може да разгледате брошурите на различните магазини на компютъра или телефона си. Това ви позволява бързо и лесно да сравните цените в различните търговски обекти и да изберете най-изгодното. Няколко предложения за такива апликации – Каталози, broshura.bg, promo katalozi, и др. В сайтовете на магазините също може да разгледате брошурите с намаления. Така пестите не само при закупуване на артикула, но също време, бензин или пари за билети.

Ако пазарувате онлайн, сайтът със сигурност ще ви предложи и други артикули. Обикновено са в рубрики - "Ще харесате още", "Не пропускайте и това", "Ще отива на купеното от вас", и т.н. Внимавайте да не се подведете по тези реклами и да купите нещо излишно и ненужно.

7. Използвайте всички възможности с точки за лоялност, подаръчни ваучери, талони за отстъпки и т.н.

„Вчера си купих нощна лампа и масичка от магазин, за който ползвах талон с 20% намаление. След това влязох в съседния, в който видях много по-хубави. Но пресметнах, че финансово по-изгодни са ми първите, затова реших да не се ядосвам“, споделя другата ни редакторка.  

8. Намалете разходите за забавления. Много хори си казват – "Празници са, кога, ако не сега" и се впускат в пазаруване на излишни неща. Не казваме да не се забавлявате, а по-скоро да избирате разумно. В този случай могат да ви помогнат сайтовете за групови пазарувания. Там освен предмети, има и преживявания, които може да купите на доста по-ниски цени – масажи, билети за театрални постановки, кино, мюзикъли, фотосесии и т.н. Подходящи са както за подаръци, така и за лично удоволствие. За сравнение – цена на масажна спа терапия в такъв сайт е на цена 40 лв., при редовна цена на събитието – 130 лв. Сайтове за групово пазаруване - grabo.bggrupovo.bgvsichkioferti.bgdeals.bg, и др.

9. Спестете от пътуване. Ако се прибирате за празниците у дома, вместо да купувате скъпи билети за влакове, самолет или автобус, може да пътувате с автомобила на човек, който е в същата посока. По този начин пестят и двете страни – и пътуващите, и собствениците на автомобили. Ако сте шофьор и планирате пътуване този месец, можете да спестите пари от бензин, като помолите пътника да плати част от горивото. Групи и страници във Facebook, с които може да пътувате споделено - Споделено пътуванеBulgarian carpooling, има и групи със споделени пътувания за конкретни дестинации. 

Ако не сте толкова смели, споделете пътуването си с приятел. По празниците повечето хора пътуват. Това е и възможност да се срещнете с бивши съученици, съседи и т.н. 

10. Не купувайте, вземете под наем. Ще имате гости за празниците и са ви нужни още столове, чаши или купи. Ако това ви се случва по-скоро по изключение и не ги ползвате често, заемете тези вещи от съседи или приятели. Защо да влагате 40 лв. за купи за руска салата и „Снежанка“, ако съседка ще ви услужи с удоволствие, защото и без друго не готви?! Ако имате нужда от детегледачка, вместо да наемате, попитайте приятелка дали няма да отдели от времето си и да ви помогне. Вие пък може да й направите торта за рождения ден.

Все пак нали за това са празниците – да споделяме, най-вече добрина.

Снимка: iStock