Лято е, а това е най-подходящият сезон да свалите памперса на своето мъниче и да го научите да пишка на гърне или в тоалетната. Ето няколко изпитани съвета, които ще ви помогнат да го направите лесно, без да травмирате себе си или детето.

1. На въпроса кога е подходящата възраст да свалим памперса на детето има много отговори, теории и мнения. Всяко дете е различно и се развива със свой собствен ритъм. Като майка, вие сте жената, която най-добре знае дали детето е готово на тази промяна.

2. Поне няколко дни преди ‘събитието’ обяснете на детето какво му предстои и какво ще се случи. Обяснявайте, говорете, бъдете подробни. Не подценявайте малките човечета. Те разбират много повече, отколкото ние понякога си мислим.

3. Купете удобно памучно бельо с цветни картинки – на животни или любимо геройче от анимационен филм. Обяснете на детето, че зайчето (или каквато друга картинка има на гащичките) няма да е никак щастливо, ако бъде напишкано.

4. Свалете памперса, когато сте навън – в двора на къща, в парк.

5. Носете си поне 4 чифта бельо. В началото мъниците пишкат на много малки интервали от време

6. Бъдете търпеливи. Детето ще се напишква – това е факт. Обяснявайте му какво се е случило и какво трябва да направи следващият път.

7. Питайте го дали му се пишка, за да му напомняте, че вече не е с памперс.

8. Направете изпишкването навън забавно – накарайте го да напишка тревичка, цвете, мравка. Изберете място, което ще го заинтригува, за да обвърже новото, което му се случва с приятни емоции.