Тревожен е фактът, че телевизията, лаптопът, таблетът, телефонът и т.н. стават неотменна част от ежедневието и на най-малките. Днес те буквално израстват пред застрашаващото здравето им излъчване на мониторите, синия екран и радиационния фон от телефоните и всички останали мобилни устройства. Ето защо препоръките на специалистите се свеждат до ограничаване на времето за общуване на децата с черната техника. Към родителите на деца между 0 и 2 години учените отправят апел да избягват тотално всякаква близост на малчуганите си до каквато и да било електронна апаратура. Децата от 3 до 5 години не бива да прекарват повече 1 час на ден пред телевизора или таблета например. А тези – между 6 и 18 години – не повече от 2 часа.

Ето 10 застрашаващи здравето и живота фактора, свързани с въздействието на таблетите и телефоните върху здравето на децата, които Американската академия по педиатрия и Канадското дружество по педиатрия изтъкнаха като най-опасни. Или по друг начин казано - честото общуване на децата с мобилните устройства води до:

1. Нарушаване на умственото развитие

Имайки предвид, че периодът между 0 и 2 години се характеризира с интензивно развитие и нарастване на мозъка и мозъчната кора, всяко прекомерно въздействие на външни фактори, особено електронни, може да причини нервни разстройства, забавяне в умственото развитие, нарушаване на концентрацията, повишена импулсивност и т.н. Това е етап, през който нервната система е подложена на най-интензивен растеж и развитие, поради което е и най-уязвима и крехка. Ето защо всеки родител трябва да подходи с изключително внимание към този проблем.

2. Изоставяне в интелектуалното и физическо развитие

Твърде тревожен е фактът, че едно от всеки три деца в САЩ, постъпвайки в училище, демонстрира слаба памет, ниски резултати в обучението и общоинтелектуално и физическо забавено развитие.