Цветовете. Каквото и да представляват те – реалност, проекция на човешките възприятия или феномен – резултат на удивителните свойства на човешкото око да възприема в разнообразие, многоликост и пъстрота заобикалящия го свят, истината е, че те са дар от природата! Съвременната наука работи непрекъснато върху ролята на цветовете, върху мястото им в човешкия живот, върху тяхното физическото и психическо въздействие, което те безспорно оказват върху всички нас.

Всеки има индивидуални предпочитания към даден цвят. Дали ще предпочетем рокля в синьо, червено или жълто в повечето случаи е въпрос на избор и понякога – на вече изграден личен стил. Дали този избор ще противоречи или не на правилото за подходящия цвят според визията и тена обаче, не е без значение. Не са без значение и цветовете, на които ще се спрем при декорацията и аранжировката на дома ни. Би било груба грешка, ако при избора за цвят на помещенията у дома, допуснем да бъдем впечатлени от определен такъв, просто защото той ни е харесала повече от друг, или пък защото сме го видели някъде и ни е направил особено впечатление, или просто защото казват, че бил модерен.

Първото, което трябва да направим при избора на цвят и цветови комбинации,

е предварително и добре да обмислим общата цветова композиция на всяко едно отделно помещение и неговите елементи – завеси, килими, мебели и т.н.

Предназначението на стаята (дали е трапезария, кухня, спалня, хол или баня), нейната големина и изложение също са от съществено значение за избора на цвят. Тоновете и комбинацията между тях, подбрани умело и с усет създават чувство за комфорт и приветливост, уют и хармония.

Цветове според предназначението на стаята

Топлите, светли и ярки цветове от жълтата, оранжевата и червената гама са подходящи за гостната, работния кабинет, кухнята и детската стая.

Доказано е психологическото въздействие на тези цветове – те внасят жизнерадост, активност, бодрост и настроение.

Студените и неутрални цветове като синьото, виолетовото, бежовото, сивото и зеленото като цяло са успокояващи цветове. Те отпускат съзнанието, създават илюзията за повече обширност и пространство.

Подходящи за спалнята, банята, както и за помещения с южно изложение, които почти през целия ден в топлите сезони са подложени на ярката слънчева светлина.

Цветна композиция между таван и стена и между стена и стена

Препоръчително е цветът на тавана да е бял. Белият цвят на тавана е препоръчителен пред каквито и дало други експерименти. Той омекотява общата цветна композиция, внася в дома ни простор и светлина.

Цветовете в една стая трябва да вдъхва чувство за ред, чистота и хармония. За тази цел се препоръчва властта на помещението да бъде предаден в ръцете само на един основен тон – за предпочитане в приятна свежа или пастелна тоналност. Това разбира се не означава, че всичко – от пода до тавана трябва да бъде в един цвят. Ефектът, който можем да предизвикаме в този случай, е чувство на вялост, потиснатост, скука, еднообразие и обезличаване. Достатъчно е избраният основен тон да комбинираме с вкус и стил, така че той чудесно да хармонира с останалите цветове.

За тази цел за предпочитане е да се спрем на родствени цветове. Контрастните тонове също имат своето очарование, доставят и красив акцент, стига да бъдат дозирани умерено и в конкретни детайли – красива статуя, вази, книги или възглавници.

Снимки: Thinkstock/ Guliver Photos

Същото се отнася и за цвета на стените

Една от тях например или дъното на някоя ниша могат спокойно да бъдат оцветени с контрастен цвят. За тази цел обаче е необходимо стената да се боядисва винаги догоре, до самия ръб на тавана. Същият принцип важи и за цветовото контрастиране между две стени една до друга – отделните цветове винаги трябва да се срещат във вътрешен ъгъл, а не във външен. Различното, било то преливащо или контрастно оцветяване на стените доставя естетическа наслада, придава повече разчупеност на пространството, внася живот, движение и неподправеност.