Хинапът (финап, китайска фурма, джиндифика) е ниско дърво или храст, което достига максимално до 8 м. Плодовете му са продълговати, леко кафеникави, с лъскава обвивка, и костилка. Родината на плода е Източна Азия, но вече и в България има отделни места, на които се отглежда, най-вече заради вкусните и особено здравословни плодове, които дава. 

Те съдържат захари, белтъчини, киселини, мазнини и са богати на кобалт, йод, желязо и витамин C, който е до 18 пъти повече от съдържанието му в лимона, например.

Почти всяка една част от дървото може да се използва с лековита цел

* Костилката на плода, на дърво на възраст три години, е лек срещу рани и болки в корема.
* Отвара от корените стимулира растежа на косата.
* Плодовете се консумират за наддаване на тегло, регулиране на кръвното налягане и подобряване силата на мускулите.
* От кората на дървото пък се вари разтвор за промивка на очите.
* Листата потискат глада за сладко. Когато се сдъвче едно листо, променя вкусовите рецептори и няколко часа след това захарта има вкус на пясък. 

Снимка: wikipedia.org


Растението не е капризно. Обича сухи и светли места. Издържа на ниски температури. Цъфти през юли, плодоноси през септември, но само ако дървото е след първата си година.

Може да се засади от издънка или от семенцата, които се съдържат в плода. За да сте сигурни, че ще се получи дърво, по-добре ги поставете първоначално във влажен памук, докато покълнат. Откривайте ги от време на време за малко свеж въздух, за да не хванат мухъл. Покълналите семенца може да сложите в саксия или директно в градината на двора.

Плодовете могат да се консумират сурови, сушени, на компот или сладко.