От край време на 1 януари народният обичай е в България да се празнува Трифон Зарезан или Денят на лозаря. Наричат го още Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница. Днес се почита работата на лозарите, градинарите и кръчмарите. Общото между тях са даровете, които получават от природата – от земята и настъпващата пролет.

В Румъния празникът се нарича „Трифон на червеите и гущерите“, като през деня не се работи, за да са плодородни посевите. В Гърция жените месят колачета, които търкулват из градината или лозето и казват - „Трифоне, плодородниче, ела в лозето ми и в нивата ми, да ядем и да пием“.

В България на този ден се зарязва лозето. Това е обред, свързан с богатството от плод, който трябва да дадат лозите. Рано сутринта стопанката на къщата става, за да изпече хляб, украсен с лозово листо. Вари цяло пиле и налива червено вино в бъклица. Всичко това се занася на лозето. Стопанинът на лозето обредно зарязва три пръчки от лозето и ги полива с червено вино. Мъжете избират цар на лозята, който обикновено е човекът добил най-голяма реколта и с най-много умения.

Църковните и народните празници често се припокриват. На 1 януари църквата почита св. Трифон. Той е роден в Малоазийската провинция Фригия, която се счита за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като успява да излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на императора обаче е непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Трифон не се отрича от вярата си и загива като мъченик. Той е считан за пазач на лозята и празникът е в негова чест. На този ден празнуват хората, които носят имената Трифон, Трифона, Траян, Траяна, Радка, Рачо и др