Природата винаги ни е изненадвала и вълнувала с невъобразимото си многообразие, странности и чудатости. Едни такива симпатични създания от света на флората са т. нар. "живи камъчета", които притежават фантастичната способност да ни радват и удивляват с красивите си малки цветчета.

Снимка: gradinata.bg

Всъщност става дума за кактуси, известни под името "липтоси"

Те наброяват над 80 вида, като непрекъснато се откриват нови и все по-впечатляващи видове. Като цяло са изградени са от две дебели листа, плътно прилепнали едно до друго.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Функцията им е да задържат възможно по-голямо количество вода в себе си, тъй като растението вирее в топли райони.

През зимата камъчетата се държат сухи!

Живите камъчета трябва да се поливат внимателно - подгизналата почва може да ги унищожи. Поливане от порядъка на не повече от 5-6 пъти в година за тях е напълно достатъчно.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Ако по време на покой те се сбръчкат и загубят формата си, това не бива да ви плаши. Съвсем скоро те възвръщат свежия си вид, появяват се нови двойки листа, а след тях – и пъпки.

Lithops dorothea, Снимка: wikipedia.com

Онова, от което растенията най-много имат нужда е достатъчно светлина!

Имайте предвид обаче, че те трябва да се пазят от преките слънчеви лъчи, особено в най-горещите дни на лятото.

Снимка: gradinata.bg

Подходящо време за пресаждане на растението в свежа почва е през пролетта или в ранна есен

То се прави в дълбок съд (10 - 12 см), тъй като литопсът развива дълбоки корени. Използва се смес от 4 части субстрат за кактуси и 1 част промит кварцов пясък.

Lithops marmorata, Снимка: wikipedia.com

Тези чудати творения на природата изискват търпение, тъй като растат бавно

Изградени са от късо стъбло и дълъг вертикален корен, скрити под повърхонастта на почвата. Докато размерите на отделните видове не се различават особено много (достигат на височина не повече от 4-5 см), то багрите и нюансите им са смайващо разнообразни и ефектни. През есента появата на бели, розови, червени или жълти цветчета внася истинска наслада, жизенарадост и настроение.

Снимка: gradinata.bg