Цветница е! Днес с особено въодушевление най-много се радваме на нежните и ефирни клонки на върбата. Окичваме ги в косите си, правим венец от тях или пък ги занасяме в църквата, за да се осветят, а после ги връщаме в домовете си за здраве и плодородие. Вярва се, че поставени на домашния иконостас, върбовите клонки имат силата да лекуват, да пазят от лоши очи и несгоди.

Традицията у нас повелява в ранната утрин на Цветница всички неомъжени девойки да сплетат венци от клонки на върба и да ги окачат на входната врата. Това се прави, за да може красивият празник на цветята, посветен на влизането на Христос в Йерусалим, да бъде посрещнат с надежда, вяра и добри очаквания за здраве и благоденствие.

А защо върбови клонки, ще попита някой?

Нали, когато влиза в града на Давид, възседнал магаре в знак на смирение, пред погледа на Исус се веели не върбови, а палмови клонки. С възторжени възгласи: "О, санна!" той бил приветстван от тълпата пред градските порти, а пред очите му се разстилала дълга пътека от листа на финикова палма. Отговорът е съвсем простичък. По форма върбовите листенца най-силно напомнят тези на финиковата палма. Ами... дойдохме си на думата. Любопитното тук е и названието на палмата. Името й идва от "феникс" – птицата, която непрекъснато умира и се възражда от пепелта (след като повехне, финиковата палма отново се възражда с млади издънки от корените). Вирееща край оазисни райони, тази кралица на безсмъртието, е характерна с дългите си корени, за да търси с тях влага дълбоко в земята. Тя е забележителна и с великолепните си оранжевожълти съцветия.

Едва от шестата си година обаче финиковата палма започва да дава плодове - известните нам фурми.

Когато узреят, те са оранжеви, а след ферментация стават златисти до тъмнокафяви според сорта и... много, много сладки. Фурмите обаче са прочути не само с благия си вкус, но и с изключително полезните си качества. Знаете ли например, че наред с богатото съдържание на витамини и хранителни вещества, фурмите съдържат флуор, който защитава зъбите от кариес?! Сред състава им е и селенът – минерал, който намалява риска от ракови заболявания, укрепва сърдечно-съдовата система и стимулира имунитета.

Макар у нас да не вирее финикова палма, тя може да бъде изящно екзотично бижу сред феерията от стайни растения. Малко е капризна, но е разкошен декор, внасящ свежест и уют. Ако решите да украсите дома си с това цвете на жизнелюбието, трябва да знаете, че то се нуждае от редовно поливане с чиста филтрирана вода, най-вече в периода на растеж. Дългите корени, които проникват на голяма дълбочина, излизат от дупчиците на саксията, което налага ежегодно присаждане. През цялата година финиковата палма вирее най-добре при температура между 18-25 градуса. Обича влагата и полусенчестите места. Слънчевата светлина е изключително необходима на палмата, но би й навредила, ако я изложите на пряка такава.

www.jardins-interieurs.com

Е, ако не ви се занимава с палми или пък, ако отглеждате такава у дома, полейте я и... погледнете през прозореца. Отсреща цъфтящото розово дръвче ви маха за поздрав.